A fasírt (is) az az étel, amit szinte mindenki szeret, sokaknak van jól bevált receptje, de érdemes ebbe is egy kis csavart vinni időnként. Ezúttal egy nyáriasított változatot készítettünk csirkehúsból. A masszába kevert gorgonzola sajtnak és a bacon füstösségének köszönhetően intenzív izű, pikáns húsgombócok születtek, amelyekhez tökéletesen illik az almás, barackos, diós köret.
M.
Hozzávalók:
A fasírthoz:
600 g darált csirkecomb filé
100 g felkockázott vöröshagyma
80 g gorgonzola
1 gerezd fokhagyma
1 tojás
só
bors
10 szelet bacon
A körethez:
20 g vaj
2 db alma
2 db japán barack
100 g dió
100 g bodzaszörp
só
Elkészítése:
A csirkecomb filét ledarálom.
Hozzáadom a vöröshagymát, a gorgonzolát és a tojást.
Fűszerezem fokhagymával, sóval és borssal.
Alaposan összekeverem a masszát.
2 bacon szeletet keresztben a deszkára fektetek.
A masszát öt egyenlő részre osztom, megformázom a fasírtokat, amiket a bacon keresztek közepére teszek.
A bacon szeletek négy szélét középre behajtom, és megfordítom azokat, hogy az illesztések alulra kerüljenek.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire teszem a beburkolt húsgombócaimat.
180 fokon sütöm 35 percig, amíg a bacon ropogósra pirul a tetején. Amennyiben kisebb fasírtokat készítetek, a sülési idő is rövidebb lesz.
Elkészítem a köretet.
Egy serpenyőben vajat melegítek.
Beleteszem a cikkekre vágott gyümölcsöket és a diót.
Pici sót szórok rájuk.
Ha az egyik oldaluk megpirult, megfordítom a cikkeket, a diót átkeverem, és ráöntöm a házi bodzaszörpöt.
Ha elforrt a szörp víztartalmának nagy része, és a gyümölcsök megpirultak, már tálalhatok is.
A fasírtokat középen kettévágom.
A gyümölcsökkel és a dióval együtt tányérra teszem. Egy begónia virággal díszítem.