Szeretjük a spárgát grillezve, blansírozva köretnek, esetleg hollandi mártással, vagy levesként, saláták alkatrészeként, krémet is készítettük már belőle. Kipróbáltuk kovászolva (tejsavasan erjesztve) fergetegesen finom lett, roppanósságát, színét megőrizte, kellemesen savanykás csemegévé alakult néhány nap alatt. Még elcsíphetitek a szezon végét, készítsétek el Ti is. Megéri.
W.
Hozzávalók:
1 köteg zöld spárga
15 szem bors
0,5 csomag petrezselyemzöld
3 db macskapecs paprika
0,5 l víz
0,5 evőkanál só
1/6 evőkanál só
0,5 sercli (kenyércsücsök)
Elkészítése:
A spárgahajtások esetlegesen fás, szálas alsó rész levágom. (Nem dobom el, később felhasználom krémleves készítéshez.)
Hosszúkás befőttesüvegbe csúsztatom a spárgahajtásokat.
Közéjük dugom a petrezselyemzöldjét.
Beledobom a borsszemeket és a macskapecs paprikákat.
A fél evőkanál sót feloldom a vízben.
Felöntöm vele az üveget.
A serclit egy sűrű szövésű hálóba kötöm. (Erre azért van szükség, hogy amikor kellően megerjedt, maradéktalanul, morzsamentesen el tudjam távolítani a kenyeret.)
A spárga tetejére helyezem. Újra felöntöm, hagyom hogy jól megszívja magát a kenyér a sós lében. (Fontos hogy az erjedés teljes ideje alatt tele legyen az üveg, a kenyér ne száradjon ki, az erjedés során keletkező gázoktól a lé kipezseg, minden nap utána töltök enyhén sós vízzel.
Meleg helyen, a szabadban hagyom erjedni néhány napig, minden nap ellenőrzöm az erjedtségi szintjét, ha túl erjed a spárga elveszíti a ropogósságát. Az erjedési idő erősen függ a hőmérséklettől. Minél melegebb az idő, annál hamarabb elkészül a kovászolt spárgám.
Ha úgy ítélem meg, hogy elég ízes, savanykás a lé, és a spárga roppanós, de már eléggé átjárta a friss fűszeres íz, kiveszem a kenyeret, így az erjedés lelassul, ha lehűtöm akkor teljesen megáll.
Beleteszem a második adag, 1/6 evőkanál sót. A só is gátolja az üvegben maradt tejsavbaktériumok tevékenységét.
Ráteszem a kupakot, és lehűtöm. Hűtőszekrényben hónapokig eláll.
Tetszik a dolog, ki is fogom próbálni, de könyörgök, olyan, hogy macskapecs? Felénk a macskapöcse paprika, de ennek semmi értelme.
Vagy lemaradtam valamiről és felétek tényleg mondják a fütyire, hogy pecs???? 🙂
Ez nagyon jol nez ki. Cikk lementve, tuti kiprobalom.
Koszi
1/6 evőkanálnyi sót hogyan kéne kimérni? Amúgy az ötlet nagyon jó, amint tudom, kipróbálom. 🙂
@bonebear: az kb 3-4 gramm. amúgy egy fél kanál harmada, nem nehéz 😀
Hónapokig eláll? Akkor a kovászos uborka is? Amúgy szerintem géz/háló helyett az is jó, ha az elkészült spárgáról/uborkáról leöntjük a levet egy kis lyukú szűrőn keresztül, és visszatöltjük az üvegbe.
@funfun: igen ,a kovászos uborka is eláll hűtőben (még húsvétkor is ettük!),de „dunsztolva ” is működik a dolog, bár lágyabb lesz.