
Ennek a tökfőzeléknek az a különlegessége, hogy a „mártás” része pürésített zöldségekből áll, amit egy kevés tejszínnel tettünk még krémesebbé. A fasírtot kolbászos feelingüre ízesítettük, áztatott kenyér helyett zabpehellyel készült, ez a változtatás is csökkenti az étel szénhidrát tartalmát a főzelék lisztmentessége mellett. A zabpehely komplexebbé teszi a fasírt ízét, ne féljetek kipróbálni.
M.

Hozzávalók:
A fasírthoz:
600 g darált sertéshús
120 g zabpehely
2 db tojás
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 g paprika
3 g őrölt kömény
12 g só
A főzelékhez:
2000 g gyalult tök
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 darab tv paprika
200 g száraz fehérbor
200 g tejszín
2 csokor kapor
ecet
olaj
só
bors
Elkészítése:
A zabpehelyre vizet öntök, kinyomkodom, és a fasírt többi összetevőivel egy edénybe teszem.

Alaposan összekeverem.

Egy szilikonos sütőpapírral bélelt sütőformába szedem, a tetejét elsimítom.

160 fokon 45 perc alatt készre sütöm.

Egy fazékba kevés olajat öntök.

Beleszórom a felkockázott paprikát és hagymát.

Amikor enyhén megpirultak, beledobom a fokhagymát és a két csokor kapor alsó, száras egyharmadát. A többi kaprot apróra vágom, és csak a legvégén adom a főzelékhez.

Sózom és borsozom.

Belekerül a tök negyede (500 g).

Felöntöm a száraz fehérborral, és puhára párolom a zöldségeket.

A megpuhult zöldségeket átöntöm a turmixgépbe, hozzáöntöm a tejszínt, és pürésítem.

Ha szükséges, ízesítem még sóval és borssal. Hozzáadom az ecetet. Mi savanykásan szeretjük, 2 teáskanálnyi került bele.
Szitán átpasszírozom.

Újra felforralom. Hozzáadom a maradék (1500 g) tököt.

Ha ismét felforrt, akkor beleszórom a kaprot, és már kész is van. (Nem szabad tovább forralni, mert a tök igen hamar elveszíti a textúráját, szétfő.)

A felszeletelt fasírttal tálalom.

