Nagyon kedveljük a nagyobb darab húsokat zöldségágyon, hosszú időn át sütve elkészíteni. A hús így puha és szaftos lesz, ráadásul minimális munkával a húshoz tökéletesen passzoló mártás is elkészíthető az alatta megpuhult zöldségfélékből, és a sülés közben közéjük szivárgott értékes húsnedvekből. Ezúttal zsályát és köményt használtunk a fűszerezéshez, szerintünk remek párosítás.
M.
Hozzávalók:
1000 g csontos sertéstarja
őrölt kömény
só
bors
5 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
6 levél zsálya
100 g tejföl
500 g zöldbab
15 g vaj
1 teáskanál fokhagyma granulátum
200 g száraz fehérbor
só
bors
néhány szelet bacon
Elkészítése:
A húst bedörzsölöm a fűszerekkel: sóval, borssal és köménnyel.
A vöröshagymát nagyobb kockákra vágom, és egy tespibe szórom a fokhagymával együtt. Teszek rá néhány levél zsályát.
A húst a hagymára teszem, és alufólia alatt 150 fokon 3,5 órán át sütöm.
A hús ennyi idő alatt „rezgősre” sül.
A tarját átteszem egy tányérra, amíg a tepsi tartalmát átkanalazom egy késes aprítóba. Egy kevés szaftot meghagyok a hús locsolgatásához.
A húst visszateszem a tepsibe, meglocsolom néhány evőkanál szafttal, és ismét a sütőbe teszem.
180 fokon, a hőlégkeverést is rákapcsolva 20 perc alatt megpirítom, majd pihentetem 20-30 percet.
Közben elkészítem a mártást, azaz a tejföllel pürésítem a sült, hagymás keveréket.
A mártást felforralom, és tálalásig félreteszem.
Két szilikonos sütőpapír darab közé teszem a bacon szeleteket. Tányérra teszem, és a tetejére is teszek egyet súlynak. Mikrosütőben ropogósra sütöm. Ez körülbelül 4-5 perc, de többször ellenőrzöm. A tányérok is felforrósodnak, így csak óvatosan!
Ha megsült, papírtörlőre teszem, hogy a felesleges zsírt elszívja.
A zöldbabot megmosom, végeit levagdosom.
Vajat melegítek, rászórok egy teáskanálnyi fokhagyma granulátumot.
Ahogy felhabzik már dobom is rá a zöldbabot. Sózom, majd ráöntöm a száraz fehérbort, és néhány perc alatt készre párolom. Ahogy a bor elforrt már készen is van.
A húst tálalás előtt nagyobb daraboka tépem. A hosszú sütési időnek köszönhetően ez nagyon könnyen megy. A mártást újramelegítem, kanalazok belőle a tányérra, majd egy kupac húst teszek a közepére, a zöldbab is mellékerül. Végül rámorzsolok egy bacont, és egy másikat pedig a közepére „tűzök”.