
Friss, intenzív ízű, tartalmas leves, amely összetettségével, kellemesen savanykás tónusával bebalzsamozza az ízlelőbimbókat. Egytálételként is megállja helyét, főleg hőség idején, amikor nem kívánja az ember a nagy mennyiségű ételt.
W.
Hozzávalók:
50 g füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma
250 g főtt, füstölt tarja
150 g fehérrépa
200 g sárgarépa
2 liter sertés alaplé vagy víz
1 marék friss tárkonylevél
100 g csiperke
150 g újkrumpli
2 teáskanál házi tárkonyecet
150 g zöldborsó
250 g tejszín
só
bors
Elkészítése:
Egy fazékban kiolvasztom a kockára vágott szalonnát, ha kellően kipirult rádobom a kockára vágott hagymát. Lepirítom, fontos hogy pörzsanyagok alakuljanak ki, teltebbé teszik a leves ízét.

A fokhagyma is belekerül. Sózom, borsozom.

Beleteszem a kockára vágott füstölt, főtt tarját. Tovább pirítom.

Beleszórom a petrezselyemgyökeret, és egy kicsit később a sárgarépát.

Felöntöm a disznósajt készítéséből visszamaradt főzővízzel. Felforralom, és hagyom főni néhány percig.

Beleteszem a frissen összevágott tárkonyt.

Hozzáadom a gombát is.

A kockára vágott újkrumpli is megtalálja a helyét a fazékban.

Belemérem a házi tárkonyecetet.

Az utolsó mozzanatok egyike, hogy a rövid főzési idejű zöldborsót beleszórom

Egy kisebb edénybe szedek a leves levéből, elkeverem benne a tejszínt, és az egészet a forrásban lévő levesbe öntöm. Ez a mozzanat a hőkiegyenlítés, a célja az, hogy a tejszín fehérjéi ne pelyhesedjenek ki a forró savas közegben.

Forrón tálalom.

Friss petrezselyemzöldjével díszítem.

