Tárkonyos raguleves füstölt tarjából

Tárkonyos raguleves füstölt tarjából

14_tarkonyos_raguleves.jpg

Friss, intenzív ízű, tartalmas leves, amely összetettségével, kellemesen savanykás tónusával bebalzsamozza az ízlelőbimbókat. Egytálételként is megállja  helyét, főleg hőség idején, amikor nem kívánja az ember a nagy mennyiségű ételt.

W.

Hozzávalók:

50 g füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma
250 g főtt, füstölt tarja  
150 g fehérrépa
200 g sárgarépa
2 liter sertés alaplé vagy víz 
1 marék friss tárkonylevél
100 g csiperke
150 g újkrumpli
2 teáskanál házi tárkonyecet
150 g zöldborsó
250 g tejszín

bors

Elkészítése:

Egy fazékban kiolvasztom a kockára vágott szalonnát, ha kellően kipirult rádobom a kockára vágott hagymát. Lepirítom, fontos hogy pörzsanyagok alakuljanak ki, teltebbé teszik a leves ízét.

1_takonyos_raguleves.jpg

A fokhagyma is belekerül. Sózom, borsozom.

2_tarkonyos_raguleves.jpg

Beleteszem a kockára vágott füstölt, főtt tarját. Tovább pirítom.

3_tarkonyos_raguleves.jpg

Beleszórom a petrezselyemgyökeret, és egy kicsit később  a sárgarépát.

4_tarkonyos_raguleves.jpg

Felöntöm a disznósajt készítéséből visszamaradt főzővízzel. Felforralom, és hagyom főni néhány percig.

5_tarkonyos_raguleves.jpg

Beleteszem a frissen összevágott tárkonyt.

6_tarkonyos_raguleves.jpg

Hozzáadom a gombát is.

7_tarkonyos_raguleves.jpg

A kockára vágott újkrumpli is megtalálja a helyét a fazékban. 

8_tarkonyos_raguleves.jpg

Belemérem a házi tárkonyecetet. 

9_tarkonyos_raguleves.jpg

 Az utolsó mozzanatok egyike, hogy a rövid főzési idejű zöldborsót beleszórom 

10_tarkonyos_raguleves.jpg

Egy kisebb edénybe szedek a leves levéből, elkeverem benne a tejszínt, és az egészet a forrásban lévő levesbe öntöm. Ez a mozzanat a hőkiegyenlítés, a célja az, hogy a tejszín fehérjéi ne pelyhesedjenek ki a forró savas közegben. 

11_tarkonyos_raguleves.jpg

Forrón tálalom.

12_tarkonyos_raguleves.jpg

Friss petrezselyemzöldjével díszítem.

13_tarkonyos_raguleves.jpg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük