Ezen a nyáron gyakran sütkérezett valamilyen zöldségféle az ablakban. Kovászoltunk uborkát, karfiolt répával, spárgát, színes répákat. Jelenleg tárkonyos zöldbab készül és egy újabb adag uborka. A cékla társaságában kovászolt karfiol lett az idei kedvenc. A hozzáadott friss fűszerektől összetett ízű, élénk színével pedig feldobja a terített asztalt.
M.
Hozzávalók:
450 g karfiol
1 közepes cékla
3 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
néhány levél lestyán
4 db macskapecs paprika
10 szem zöldbors
1 kis darab kenyércsücsök
1 liter víz
1 púpozott evőkanál és 1 teáskanálnyi só
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedem, a céklát megpucolom és cikkekre vágom.
A karfiolt és a céklát a zöldfűszerek és a fokhagyma gerezdek társaságában egy üvegbe teszem.
Erősítésként belekerülnek a zöldbors szemek és a paprikák.
A vízben feloldom az evőkanálnyi sót, és színültig töltöm az üveget.
A kenyér csücskét egy sűrű szövésű hálóba kötöm, így amikor kellően megerjedtek a zöldségek maradéktalanul, morzsamentesen el tudom távolítani a kenyeret. Hagyom, hogy a kenyér megszívja magát, és öntök még rá a sós vízből, ha szükséges. A kupakot nem csavarom az üvegre, csak ráhelyezem.
Meleg, napos helyre teszem az üveget. A hőmérséklettől függően néhány nap alatt megerjed. Akkor jó, ha már kellően ízes, de még ropogós a karfiol.
Ha késznek nyilvánítom, eltávolítom belőle a kenyeret, rászórok egy teáskanálnyi sót, rátekerem a kupakot, és hűtőszekrénybe teszem. Így teljesen lelassul az erjedés, hetekig megőrzi ropogósságát a karfiol.
Hát nem bájos? 😉
van rá magyar szó. Nem „pink” hanem rózsaszín. Ez a karfiol meg amúgy lila.
Ez gyönyörű! 🙂
@Nóri, Diéták és Álmok: Köszönjük. 🙂