Pink karfiol

Pink karfiol

9_pink_karfiol.jpg

Ezen a nyáron gyakran sütkérezett valamilyen zöldségféle az ablakban. Kovászoltunk uborkát, karfiolt répával, spárgát, színes répákat. Jelenleg tárkonyos zöldbab készül és egy újabb adag uborka. A cékla társaságában kovászolt karfiol lett az idei kedvenc. A hozzáadott friss fűszerektől összetett ízű, élénk színével pedig feldobja a terített asztalt.

M.

1_pink_karfiol.jpg

Hozzávalók:

450 g karfiol
1 közepes cékla
3 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
néhány levél lestyán
4 db macskapecs paprika
10 szem zöldbors
1 kis darab kenyércsücsök
1 liter víz
1 púpozott evőkanál és 1 teáskanálnyi só

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedem, a céklát megpucolom és cikkekre vágom. 

2_pink_karfiol.jpg

A karfiolt és a céklát a zöldfűszerek és a fokhagyma gerezdek társaságában egy üvegbe teszem. 

3_pink_karfiol.jpg

Erősítésként belekerülnek a zöldbors szemek és a paprikák.

4_pink_karfiol.jpg

A vízben feloldom az evőkanálnyi sót, és színültig töltöm az üveget.

5_pink_karfiol.jpg

A kenyér csücskét egy sűrű szövésű hálóba kötöm, így amikor kellően megerjedtek a zöldségek maradéktalanul, morzsamentesen el tudom távolítani a kenyeret. Hagyom, hogy a kenyér megszívja magát, és öntök még rá a sós vízből, ha szükséges. A kupakot nem csavarom az üvegre, csak ráhelyezem.

6_pink_karfiol.jpg

Meleg, napos helyre teszem az üveget. A hőmérséklettől függően néhány nap alatt megerjed. Akkor jó, ha már kellően ízes, de még ropogós a karfiol.

7_pink_karfiol.jpgHa késznek nyilvánítom, eltávolítom belőle a kenyeret, rászórok egy teáskanálnyi sót, rátekerem a kupakot, és hűtőszekrénybe teszem. Így teljesen lelassul az erjedés, hetekig megőrzi ropogósságát a karfiol.

8_pink_karfiol.jpg

Hát nem bájos? 😉

10_pink_karfiol.jpg

 

3 thoughts on “Pink karfiol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük