Chili con carne kacsából

Chili con carne kacsából

01_chili_con.jpg

A chili con carne nem véletlenül az egyik leghíresebb étel a világon. Millió változatban készítik. Lehet végtelenül egyszerű és olcsó, de lehet agyon bonyolított, méregdrága fogás is. A mi verziónk attól különleges, hogy kacsahúsból készül. Az alapvetően száraz mellhez kellő mennyiségű bőrös hájat darálunk, ettől nagyon szaftos és ízes lesz az étel. Ezt a karakteres, fűszeres egytálat érdemes friss zöldségekkel, paradicsommal és paprikával frissíteni, nagyon jót tesz neki. 

Hozzávalók:

50 g füstölt szalonna
130 g vöröshagyma
20 g fokhagyma (4 gerezd)
270 g kacsamell darálva
100 g kacsa bőrös háj darálva
225 g paprika vegyesen (tv, kápia, zöld erős)
130 g paradicsom
280 g paradicsompüré
150 g főtt kukorica
250 g főtt vörösbab
5-50 g chilipaprika (a mennyiség függ a paprika erősségétől és a fogyasztó ízlésvilágától)
oregano
petrezselyem (korianderrel az igazi, sajna a miénk már lefagyott a kertben, a petrezselyem még állja a hideget)
római kömény

bors

néhány tortilla
olaj (a tortilla háromszögek megsütéséhez)

Elkészítése:

A kockákra vágott füstölt szalonnát lepirítom.

02_chili_con.jpg

Hozzápirítom a vöröshagymát.

03_chili_con.jpg

Mehet bele a nem kis mennyiségű apróra vágott fokhagyma.

04_chili_con.jpg

A darált kacsamellet és hájat összepirítom a hagymákkal. Sózom és borsozom.

05_chili_con.jpg

Tovább fűszerezem friss oregánóval és petrezselyemmel.

06_chili_con.jpg

Rádobom a csíkokra vágott paprikákat.

07_chili_con.jpg

Egy fél teáskanálnyi római kömény adja meg a jellegzetes ízét.

08_chili_con.jpg

Az utolsó percekben jöhet a friss paradicsom,

09_chili_con.jpg

a paradicsompüré, 

10_chili_con.jpg

a kukorica 

11_chili_con.jpg

és a bab.

12_chili_con.jpg

Végül ráerősítek az elmaradhatatlan chilivel. Mi 5 grammot használtunk belőle, így egy kellemesen csípős, de nem túl vad, harmonikus étel lett az eredmény. A túl sok chili elzsibbasztja sz ízlelőbimbókat, eltereli a figyelmüket arról a komplex ízvilágról ami ebben az ételben rejlik.

13_chili_con.jpg

A tortillákat háromszögekre vágom. 

14_chili_con.jpg

Forró olajban ropogósra sütöm.

15_chili_con.jpg

Mehet is a tányérra az isteni chilis bab.

16_chili_con.jpg

Mellépakolok néhány tortillachipset. Frissítem a látványt néhány levél petrezselyemmel. 

17_chili_con.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük