A chili con carne nem véletlenül az egyik leghíresebb étel a világon. Millió változatban készítik. Lehet végtelenül egyszerű és olcsó, de lehet agyon bonyolított, méregdrága fogás is. A mi verziónk attól különleges, hogy kacsahúsból készül. Az alapvetően száraz mellhez kellő mennyiségű bőrös hájat darálunk, ettől nagyon szaftos és ízes lesz az étel. Ezt a karakteres, fűszeres egytálat érdemes friss zöldségekkel, paradicsommal és paprikával frissíteni, nagyon jót tesz neki.
Hozzávalók:
50 g füstölt szalonna
130 g vöröshagyma
20 g fokhagyma (4 gerezd)
270 g kacsamell darálva
100 g kacsa bőrös háj darálva
225 g paprika vegyesen (tv, kápia, zöld erős)
130 g paradicsom
280 g paradicsompüré
150 g főtt kukorica
250 g főtt vörösbab
5-50 g chilipaprika (a mennyiség függ a paprika erősségétől és a fogyasztó ízlésvilágától)
oregano
petrezselyem (korianderrel az igazi, sajna a miénk már lefagyott a kertben, a petrezselyem még állja a hideget)
római kömény
só
bors
néhány tortilla
olaj (a tortilla háromszögek megsütéséhez)
Elkészítése:
A kockákra vágott füstölt szalonnát lepirítom.
Hozzápirítom a vöröshagymát.
Mehet bele a nem kis mennyiségű apróra vágott fokhagyma.
A darált kacsamellet és hájat összepirítom a hagymákkal. Sózom és borsozom.
Tovább fűszerezem friss oregánóval és petrezselyemmel.
Rádobom a csíkokra vágott paprikákat.
Egy fél teáskanálnyi római kömény adja meg a jellegzetes ízét.
Az utolsó percekben jöhet a friss paradicsom,
a paradicsompüré,
a kukorica
és a bab.
Végül ráerősítek az elmaradhatatlan chilivel. Mi 5 grammot használtunk belőle, így egy kellemesen csípős, de nem túl vad, harmonikus étel lett az eredmény. A túl sok chili elzsibbasztja sz ízlelőbimbókat, eltereli a figyelmüket arról a komplex ízvilágról ami ebben az ételben rejlik.
A tortillákat háromszögekre vágom.
Forró olajban ropogósra sütöm.
Mehet is a tányérra az isteni chilis bab.
Mellépakolok néhány tortillachipset. Frissítem a látványt néhány levél petrezselyemmel.