Egy jó ideje forgattuk a fejünkben hogy, ki szeretnénk próbálni a főzőbanánt, néhányszor kerestük különlegességeket is árusító boltokban, nem sok sikerrel, már-már letettünk róla. Aztán egyszer csak ott halmozódott a sok zöldessárga banán előttünk egy óbudai boltocska zöldséges pultján. Vettünk is belőle. Hazafelé kifundáltuk, hogy a lazac lesz az egyik komponens, a banán pedig a köret ezen a tányéron. Korongokat sütöttünk a banánból, kicsit burgonyára hasonlító, belül krémes, kívül roppanós köret lett a végeredmény. A lazacpatkóhoz friss ízvilágú, citromos, zsályás mártást készítettünk. Egyszerű de nagyszerű vacsora kerekedett belőle.
Hozzávalók:
2 db főzőbanán (plantain)
repceolaj a banán sütéséhez
2 szelet lazac
2 gerezd fokhagyma
5 szál friss zsálya
friss citrom leve
200 g tejszín
20 g vaj
kevés olívaolaj
só
bors
Elkészítése:
A főzőbanánokat megszabadítom a héjuktól, 2-3 centis darabokra vágom és forró olajban elkezdem sütni.
Amikor már sült a darabokra egy kis kéreg, kiveszem az olajból és korongokká lapítom őket.
Így sütöm készre, ropogósra.
Közvetlenül a tálalás előtt sózom.
A lazacpatkókat sózom és borsozom.
Felforrósítok egy serpenyőt, amibe kevés olívaolajat tettem, majd kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A sütőpapírra is került egy kevés olaj. Ezen kezdem el sütni a lazacot.
Néhány perc múlva, amikor már kellően megsült, megfordítom.
1-1 darabka vaj kerül a patkók tetejére, majd 200 fokos sütőbe csúsztatva néhány perc alatt készre sütöm.
A halakat félreteszem pihenni, a sütőpapírt letávolítom. A serpenyőben maradt, ízekkel teli zsiradékban enyhén megpirítom a fokhagymát, hozzáadom a zsályát és a citromlevet.
Hozzáöntöm a tejszínt, sózom és borsozom, ha szükséges.
A mártás kerül elsőként a tányérra.
Majd jöhet a lazac a banánkorongokkal együtt.
Yupp.