Ez az étel elég könnyű és kímélő ahhoz, hogy az év végi gasztroterhelés jó levezetője legyen. Olcsón és gyorsan elkészíthetjük, kékeslila színe szokatlan látványt nyújt a tányéron, mágnesként vonzza a tekintetet.
Hozzávalók:
A lilakáposzta fasírthoz:
900 g lilakáposzta
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
100 g zabliszt
1 teáskanál kakukkfű
só
bors
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A krumplipüréhez:
1000 g krumpli
100 g vaj
200 g tejszín
só
szerecsendió
Elkészítése:
A lilakáposztát egy késes aprító segítségével felaprítom.
Lesózom, 1-1,5 órán át állni hagyom, majd alaposan kinyomkodom a levét.
A hagymát kis kockákra vágom, kevés olajon lepirítom, majd hagyom kihűlni.
A lepirított hagymát a kinyomkodott lilakáposztához adom, fűszerezem borssal és kakukkfűvel. Hozzáadom a tojást és a zablisztet.
Alaposan összekeverem a „fasírt” hozzávalóit.
Egyforma gombócokat készítek a masszából, nem túl nagyokat, hogy könnyen átsüljenek.
Megforgatom zsemlemorzsában a lila gombócokat.
Közepesen forró, bő olajban megsütöm.
A meghámozott, kockára vágott krumplit sós vízben megfőzöm, majd leszűröm.
Összemelegítem a vajat és a tejszínt egy pici sóval.
A krumplit összetöröm, kihabosítom a vajas, tejszínes keverékkel, és fűszerezem egy kevés szerecsendióval is.
Tálaláskor kettévágok egy fasírtot, jól mutat a tányéron a rikítóan élék, kékeslila színű fasírtbelső.
Nem lehet rossz, de nekem az lilakáposzta, fasírt, krumplipüré jobban bejönne.
Szuper, én el is tettem, biztosan elkészítem! Köszönöm! indexgeza neked pedig ajánlom a göngyölt lilakápit (Liptai Zoltán receptjét) be fog jönni, húsban gazdag és a szemünket is gyönyörködteti a lila szín! 🙂
Döbbenetes az étel színvilága, egy fine dining tányéron is simán helytállna, például egy kacsamell köreteként.
Szuper!
@Lipher Tamás: Köszi. 😉