Sous vide sertésszűz aszalt almás burgonyatortával

Sous vide sertésszűz aszalt almás burgonyatortával

00_szuz_alma.jpg

Kipróbálásra kaptunk egy sous vide kádat, egy vakuumkészüléket és egy tekercs bordázott fóliát. Mivel tudtuk, hogy mikor érkezik a csomag, már előző nap bevásároltunk különböző húsokból. A sertés szűz az egyik legjobb választás volt, hiszen rövid idő alatt elkészül, a végeredmény pedig isteni. Egy kis előkészület után már csobbantak is a csinos kis tasakok a vízben. Mindössze 1 órát töltöttek benne, utána  jeges vízfürdőben hűtöttük ki, mert egy későbbi időpontban terveztük az elfogyasztást. A köreten napokig morfondíroztunk: a  krumpli, alma, kéksajt kombó mellett döntöttünk. 

Hozzávalók:

A sertésszűzhöz:

1 db sertés szűz
olaj

bors
20 g vaj

Almás krumplitortácska:

2 db közepes burgonya
1 db tojás
70 g tejszín
20 g aszalt alma

bors

Mártáshoz:

20 g kristálycukor
120 g száraz fehérbor
20 g aszalt alma
20 g vaj

Tálaláshoz:

40 g gorgonzola
chiliszálak

Elkészítése:

A szüzet 12-15 centis darabokra vágom. Sózom, borsozom. 

02_szuz_alma.jpg

Forró serpenyőben, egy kevés olajon gyorsan körbesütöm a hús teljes felületét.

03_szuz_alma.jpg

A húsdarabokat levákuumozom, majd 60 fokra felfűtött sous vide kádba helyezem a csomagokat. Egy óra múlva kiveszem a húsokat a vízből, ha nem használom fel azonnal, akkor jeges vízfürdőben gyorsan lehűtöm. Felhasználásig hűtőben tartom a vákuumcsomagokat. 

04_szuz_alma.jpg

A meghámozott krumplikat 3 mm-es szeletekre vágom egy V gyalu segítségével. Sózom, borsozom. Ráütök egy tojást, és a tejszínnel együtt elkeverem.

05_szuz_alma.jpg

Szilikonos sütőpapírt teszek néhány szuflé tálka aljára, és rétegezem a krumpliszeleteket az aszalt almával úgy, hogy alulra és felülre is krumpli kerüljön. A tálban maradt folyadékot egyenletesen elosztom.

06_szuz_alma.jpg

A tortácskákat lefedem alufóliával, 40-45 percig sütöm 180 fokon, majd eltávolítom az alufóliát, és 200 fokon néhány perc alatt megpirítom a tetejüket.

07_szuz_alma.jpg

A szüzet kiveszem a hűtőből, és 60 fokos vízfürdőbe teszem. Ha átmelegedett, akkor kevés vajon körbepirítom, majd pihentetem néhány percig.

08_szuz_alma.jpg

A mártáshoz karamellizálom a cukrot, majd felöntöm a fehérborral.

09_szuz_alma.jpg

Beledobom az aszalt almát. Az alma hamar megszívja magát a forró folyadékban. A savanykás, koncentrált almaíz által teljesedik ki ez a mártás. 

10_szuz_alma.jpg

A vajjal besűrítem a mártást.

11_szuz_alma.jpg

A szüzet felszeletelem.

12_szuz_alma.jpg

A krumplitortácskával és az almaszeletekkel mehet a tányérra. Meglocsolom egy kevés mártással is.

13_szuz_alma.jpg

A gorgonzolafalatokkal és chiliszálakkal lesz teljes a tányér.

14_szuz_alma.jpg

4 thoughts on “Sous vide sertésszűz aszalt almás burgonyatortával

  1. a sous vide nem arról szól, hogy hosszú órákon át „áztatod” a húst a meleg vízben? EGY óra alatt mi történt vele? Semmi. Ettél egy nyers húst átlangyosítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük