Szeretjük a ruszlit, így szinte mindig van itthon egy kis vödörnyi a hűtőben. Régóta foglalkoztatott minket a gondolat, hogy elkészítjük a saját pácolt heringünket. Nem egyszerű hozzá alapanyagot találni, de a Nagycsarnok alagsorában azért időnként ki lehet fogni a megfelelő heringfiléket.
Nagyon elégetettek vagyunk a végeredménnyel, íme a recept:
Hozzávalók:
3 db hering (430 g)
100 g nagyszemű tengeri só
500 g víz
15 g só
60 g cukor
120 g 20%-os ecet
12 szem egészbors
3 db szegfűbors
3 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
Elkészítése:
A heringfiléket megtisztítom, eltávolítom a szálkás részeket.
Egy edénybe nagy szemcsézettségű tengeri sót szórok.
Ráfektetem a filéket, majd újabb sóréteg következik.
Megint filé réteg, arra ismét só. Lefolpackozom és hűtőszekrénybe teszem 24 órára.
Elkészítem a ruszli levét. A fűszereket, a 15 g sót, a cukrot, a vizet összeforralom, majd az ecetet is hozzáöntöm.
Amint újra felforrt, leveszem a levet a tűzről, és beledobom a reszelt répát.
A karikára vágott hagymát is beleszórom.
Végül a fokhagyma szeleteket is hozzáadom. A lében hagyom kihűlni ezeket. Ha kellően visszahűlt leszűröm, így könnyebben az üvegbe tudom rétegezni a halat és a zöldségeket.
Felcsavarom a sóból kivett heringfiléket és egy fa nyársacskával összetűzöm.
Elkezdem az üvegek megtöltését.
Az üvegbe rétegezem a zöldségeket és a haltekercseket. Alulra és fölülre zöldség kerül.
Felöntöm a lével, és lezárom az üveget.
A lezárt csatos üveget hűtőszekrénybe teszem, érlelem 4-5 hétig.
Így épült fel a tányér:
Remekül sikerült, a zöldségek roppanósak, a hal puha, kellemesen savanykás lett.
Cukor minek kell a ruszliba? Sem keresztapám (akitől tanultam) sem én soha nem tettünk hozzá cukrot!