
Szeretjük a ruszlit, így szinte mindig van itthon egy kis vödörnyi a hűtőben. Régóta foglalkoztatott minket a gondolat, hogy elkészítjük a saját pácolt heringünket. Nem egyszerű hozzá alapanyagot találni, de a Nagycsarnok alagsorában azért időnként ki lehet fogni a megfelelő heringfiléket. 
Nagyon elégetettek vagyunk a végeredménnyel, íme a recept:
Hozzávalók:
3 db hering (430 g)
100 g nagyszemű tengeri só
500 g víz
15 g só
60 g cukor
120 g 20%-os ecet
12 szem egészbors
3 db szegfűbors
3 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 db vöröshagyma
1 db sárgarépa

Elkészítése:
A heringfiléket megtisztítom, eltávolítom a szálkás részeket.

Egy edénybe nagy szemcsézettségű tengeri sót szórok.

Ráfektetem a filéket, majd újabb sóréteg következik.

Megint filé réteg, arra ismét só. Lefolpackozom és hűtőszekrénybe teszem 24 órára.

Elkészítem a ruszli levét. A fűszereket, a 15 g sót, a cukrot, a vizet összeforralom, majd az ecetet is hozzáöntöm.

Amint újra felforrt, leveszem a levet a tűzről, és beledobom a reszelt répát.

A karikára vágott hagymát is beleszórom.

Végül a fokhagyma szeleteket is hozzáadom. A lében hagyom kihűlni ezeket. Ha kellően visszahűlt leszűröm, így könnyebben az üvegbe tudom rétegezni a halat és a zöldségeket.

Felcsavarom a sóból kivett heringfiléket és egy fa nyársacskával összetűzöm.

Elkezdem az üvegek megtöltését.

Az üvegbe rétegezem a zöldségeket és a haltekercseket. Alulra és fölülre zöldség kerül.

Felöntöm a lével, és lezárom az üveget.

A lezárt csatos üveget hűtőszekrénybe teszem, érlelem 4-5 hétig.

Így épült fel a tányér:

Remekül sikerült, a zöldségek roppanósak, a hal puha, kellemesen savanykás lett.


            
                                        
                                        
                                        
Cukor minek kell a ruszliba? Sem keresztapám (akitől tanultam) sem én soha nem tettünk hozzá cukrot!