Rántott bikatöke tüzes, mangós házi majonézzel

Rántott bikatöke tüzes, mangós házi majonézzel

00_bikatoke.jpg

Gyermekkoromban, Békésben, a hajnalban hazatért állatorvos unokatestvérem kezében egy fura, véres alakzatokkal teli, átlátszó zacskót pillantottam meg. Mint kiderült, a zacskó tartalma malachere volt, ami fél órán belül a család által körül ült asztal közepén gőzölgött. A gombás, tojásos malachere ott egy átlagos reggelinek számított, ami már életem hajnalán hatalmas gasztronómiai élményeben részesített, bár ez akkor még nem tudatosult. Szóval távol áll tőlem az ipari csirkemellen nevelkedett nemzedékek gasztronómiai sivársága, ebből fakadóan a piacon is a különlegességeket keresem.

BIKAHERE, állt a táblán a nagy kupac tojásdad mirigy előtt a hűtővitrinben, vettem is belőle néhány darabot, természetesen párban, hogy ne kelljen elszakítanom egymástól az ikreket. Elkészítettem sütve és rántva, most az utóbbit mutatom meg Nektek. Íze és állaga is elnyerte a tetszésemet. Igazán finom, máskor is veszek, ha látok valamelyik hentesnél.

W.

01_bikatoke.jpg

Hozzávalók:

2 db bikahere
liszt
2 db tojás
zsemelmorzsa

(repce)olaj a sütéshez

A majonézhez:

2 db tojássárgája
150 g repceolaj
1 teáskanál mustár
negyed citrom leve
1 teáskanál cukor
100 g majonéz

bors

A tálaláshoz:

Mangós Scotch Bonnet püré
rukkola hajtások

Elkészítése:

A herék külső hártyáját bevágom.

02_bikatoke.jpg

A hártyát óvatosan lefejtem a mirigyállományról. 

03_bikatoke.jpg

Ha nehezebben jön le, késsel is rá lehet segíteni. 

04_bikatoke.jpg

Vastagabb csíkokra vágom. A középen látható fehér sávot eltávolítom, ez gumis állagú lesz süléskor.

06_bikatoke.jpg

Enyhén sózom. 

07_bikatoke.jpg

Elkészítem a majonézt. Egy üvegedénybe dobom a tojássárgákat.

08_bikatoke.jpg

Rászedem a mustárt, sózom és borsozom. 

09_bikatoke.jpg

Beleszórom a cukrot, rányomom a citromlevet, rúdmixerrel megpörgetem.  

10_bikatoke.jpg

Lassan csurgatom bele az olajat, folyamatos keverés mellett. 

11_bikatoke.jpg

Remegős, kemény majonéz, amit így kapok.

12_bikatoke.jpg

Egy kis tejföllel könnyitem a mártásomat. 

13_bikatoke.jpg

Bepanírozom a herecsíkokat. Mehet a lisztréteg a felületükre.

14_bikatoke.jpg

A tojás a következő. 

15_bikatoke.jpg

 Végül a morzsaréteg következik. 

16_bikatoke.jpg

Hamar átsülnek a herecsíkok a forró olajban.

17_bikatoke.jpg

 Csípős mangópürével és majonézzel tálalom, rukkola hajtásokkal díszítem a tányért. 

18_bikatoke.jpg

5 thoughts on “Rántott bikatöke tüzes, mangós házi majonézzel

  1. Annyira nem bonyolult, hogy ilyen részletes leírást indokolna. A maximális elvárás kb annyi lenne, miként kell a hártyát lefejteni, és vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük