Nem volt tervben ennek a levesnek az elkészítése, de gyönyörű champion gombát kaptam a piacon. Mivel mostanában igencsak idő szűkében vagyunk, így egy egyszerű krémlevesre esett a választás. A gombához remekül illik a tárkony, ráadásul a kertben is van, így azzal fűszereztük, a savasságát pedig saját készítésű tárkonyecettel adtuk meg. Díszítésként lila madársóska leveleit és virágait, sarkantyúka leveleket, fodros petrezselymet és tárkony levélkéket használtunk.
Hozzávalók:
500 g champion
50 g olívaolaj
3 kis gerezd fokhagyma
150 g tejföl
1 evőkanálnyi tárkonyecet
1 teáskanálnyi szárított vargánya
3 szál friss petrezselyem
1 szál friss tárkony
víz
só
bors
Elkészítése:
A gombát megtisztítom, felszeletelem.
Egy lábosba olívaolajat öntök, és megpirítom rajta a gombákat és a fokhagymákat.
Borsozom.
A pirulási fázis után felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, majd sózom. Puhára főzöm a gombákat.
A puha gombákat összeturmixolom a tejföllel és annyi vízzel, hogy krémleves állagot kapjak.
A titkos összetevő a szárított vargánya, amitől még intenzívebb lesz a leves.
A tárkonyecettel beállítjuk a savasságot.
A legvégén belekerül a finomra vágott petrezselyem és tárkony.
A leves a díszítőelemek színeitől kezd el élni a tányérban. Ezekkel a zöldekkel, lilákkal válik teljessé.
Csak makró objektív volt otthon? 🙂 🙂 🙂