Ősszel a piacokon halmokban áll a sütőtök. Igazán olcsó alapanyag, ami igen sokrétűen felhasználható. Talán a legkézenfekvőbb, ha krémleves készül belőle. Mi most egy egzotikusabb verziót mutatunk gyömbérrel, chilivel, naranccsal, lime-al. A kertben virágzik még a sarkantyúka, így díszítésként ez a gyönyörű, ehető virág került a tányérra.
Hozzávalók:
400 g sült tök
50 g olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1*2 centis gyömbérdarab
250 g kókusztej
150 g víz
80 g tejföl
fél lime leve
1 db narancs leve és héja
fél üveg Foolchili – Ah honey honey chiliszósz
50 g pirított tökmag
só
bors
Elkészítése:
A tököt elfelezem, kikaparom a magjait, nagyobb darabokra vágom és 180 fokos sütőben puhára sütöm.
A tök húsát egy evőkanál segítségével leszedem a héjról és turmixgépbe teszem.
A vöröshagymát kockára vágom és olívaolajon megpirítom, majd öntök rá egy pici vizet, hogy meg tudjon puhulni. Mehet ez is a tök után a turmixba.
Hozzáadom a friss, meghámozott gyömbért.
Lereszelem egy narancs héját és kifacsarom a levét. A turmixba csak a leve kerül.
A kókusztej következik.
Ízesítem sóval, borssal, majd krémesre turmixolom.
Jöhet a végső ízesítés, elsőként a csípősséget állítom be.
A kellemes savakról a lime leve gondoskodik.
A levest felforralom, majd legvégül a narancshéj is belekerül.
Tálaláskor a levesben elrejtek egy kevés pirított tökmagot, hogy legyen benne valami ropogtatnivaló is. Ez az igen összetett ízvilágú leves egy minimalista tálalást kap, színével harmonizáló sarkantyúka kerül rá.