A franciák krémese, ami annyiban hasonlít a kis hazánkban elterjedt szegény rokonra, a francia krémesre, hogy a tésztája szintén hajtogatással készült vajas tészta, de ellenben a hazai margarinos, költséghatékonyabb megoldással, valóban vaj kerül a tésztarétegek közé. A Mille-feuille elnevezést ezer lapnak, ezer levélnek lehet fordítani. A ropogós, teljesen vízmentesre sütött vajastésztalapokra porcukrot karamellizáltunk, a krém az eredetitől kicsit eltérően, tej helyett házi joghurttal készült, így a savanykás ízvilág ellensúlyozza kicsit a sok cukrot. A rétegek közé málnaszemeket tettünk a még nagyobb élvezetért.
Hozzávalók:
A tésztalapokhoz:
500 g leveles tészta (természetesen vajjal hajtogatva, egy éjszakát pihentetve)
80 g porcukor
A krémhez:
250 g házi joghurt
1/4 db vaníliarúd
75 g cukor
20 g keményítő
60 g tojássárgája
125 g vaj
A díszítéshez:
200 g málna
porcukor
néhány begónia virág
Elkészítése:
Elkészítem a krémet. A joghurtot egy vastag aljú edénybe öntöm, ami jól elosztja a hőt, hozzászórom a cukor felét.
Kikaparom a vaníliarudat, és beledobom a rudat és a kikapart magokat is.
A cukor másik felét, a keményítővel elkeverem, ezután a tojássárgákat is beleöntöm, és ismét jól elkeverem, nem maradhat csomós.
A tojásos részt a forrásban lévő joghurtos részhez adom folyamatos, intenzív keverés mellett.
1-2 perc alatt jól kiforralom, ügyelve arra, hogy ne kapjon le.
A tűzről levéve adom hozzá a kockára vágott vajat, és teljesen egyneműre keverem.
Folpackal közvetlenül letakarva 24 órára a hűtőszekrénybe teszem. Így alakul ki a kívánt állag. A fóliaréteg a bőrösödését gátolja meg.
Az előző nap behajtogatott vajas tésztát kinyújtom 3 mm vastagságúra, és a sütőlap méretéhez igazítva leszélezem.
Gondosan lesöpröm róla a lisztet.
Sütőpapírral borított sütőlapra helyezem.
Villával sűrűn megszurkálom, így nem fog felpúposodni sülés közben.
A tészta tetejére is egy réteg sütőpapír kerül, erre pedig egy másik sütőlapot helyezek, így a tésztám egyenletes és sima marad. 170 fokon, 25-30 perc alatt készre sütöm. Aranybarnának és teljesen vízmentesnek kell lennie, így lesz tökéletesen ropogós.
A megsült tészta felületét egyenletesen leporcukrozom.
Rákaramellizálom a cukor réteget, erre a gázpisztoly vagy akár a hőlégfúvó is megfelelő.
A vajas tésztalapot egyforma téglalapokra vágom, ehhez egy névjegykártyát használtam sablonként.
A krémet nyomózsák segítségével a tésztalapokra nyomom. A felső tésztaréteget üresen hagyom.
Mindig közvetlen tálalás előtt nyomom a krémet a lapokra, így a krém nedvességtartalma nem puhítja meg a ropogós rétegeimet.
A málnaszemek is a krémrétegre kerülnek, úgy hogy azok oldalnézetből jól láthatóak legyenek.
Összeállítom a Mille-feuille-t, a tetejére egy kevés porcukor, és egy szem málna kerül.
jó kis recept kàr , hogy egy amatőr tolvaj firkasz posztolta. mindjárt úgy kezdődik leveles tészta…nade honnan , hogyan?
na mindegy ide másolom.
cookpad.com/hu/receptek/1925664-leveles-teszta
Csak görögjoghurtom van itthon, de az sok (tehát nem veszek normálisat). Göröggel vajon megy?
@zsuzska169: Görög is jó hozzá.
@Citrom Disznó: Köszönöm.