Idén igen sok medvehagyma terem nálunk. Nem csak az íze, de az élénk színe miatt is nagyon szeretjük használni. Bármilyen tartósítási eljárással igen sokat veszít élvezeti értékéből, így legjobb kihasználni azt a rövid időszakot, amikor frissen rendelkezésre áll.
Néhány medvehagymával készült étel receptje már megtalálható a blogon:
Medvehagyma krémleves habos tükörtojással
Medvehagymás krumplifőzelék lazaccal
Baconben sült afrikai harcsa tormamártással és medvehagymás reteksalátával
Most egy olyan ételt mutatunk, amelyben a manapság igen nagy népszerűségnek örvendő bulgurt ízesítettünk és színeztük a medvehagymával, hozzá pedig hagymás, chilis csirkemájat készítettünk.
Az egyik legkedvesebb díszítőelemünk a medvehagyma virága ezúttal sem hiányozhat a tányérról.
Hozzávalók:
500 g bulgur
250 g medvehagyma
fél citrom leve
1 evőkanál tejföl
só
víz
1000 g csirkemáj
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
repceolaj
chili szósz (Foolchili – ah honey honey)
bors
só
Elkészítése:
A bulgurt sós vízben megfőzöm, leszűröm. A főzővíz egy részére szükség lesz, így ne a lefolyóban végezze.
A vékony félkarikákra vágott vöröshagymát megpirítom egy kevés olajon. Hozzáteszem a megtisztított májat, majd 2-3 perc pirítás után jöhet az apróra vágott fokhagyma a só és a bors.
Készre pirítom, majd öntök rá egy kevés chili szószt.
A medvehagymát megmosom, szárát eltávolítom és egy turmixgépbe teszem. Hozzáadom a tejfölt, a citrom levét és öntök hozzá a bulgur főzővízéből. Körülbelül 200 g vízzel lehet elérni a kellő állagot. Összeturmixolom és a bulgurra öntöm. (Ha nem rögtön fogyasztjuk, akkor érdemes felforralni.)
A recept ennyi, lehet tálalni és enni. 🙂