Ajváros babka

Ajváros babka

01_ajvaros_babka.jpg

A babka klasszikusan csokoládés vagy fahéjas töltelékkel készül, de ma már megannyi, főleg édes töltelékkel készítik. Mi is csináltunk már például szedreset, fent is van a receptek között szedres, vágott, csavart kalács néven. Ezúttal egy sós, ajváros változatot próbáltunk ki némi sajttal tekerve, adagonként sütve. 

Hozzávalók:

600 g finomliszt
30 g élesztő
150 g tej
250 g natúr joghurt
70 g vaj
50 g olaj
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só

1 üveg foolchili – ajvár morugával
200 g cheddar

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsolom a tejbe.

02_csavart_kifli.jpg

Dobok bele egy kevés porcukrot. 

03_csavart_kifli.jpg

Annyi lisztet teszek bele hogy tejszín sűrűségű legyen, a tetejét megszórom liszttel, 35-40 fokon pihentetem, míg felemelkedik. 

04_csavart_kifli.jpg

A lisztben elkeverem a sót, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt.

05_csavart_kifli.jpg

Mehet az üstbe az enyhén megolvasztott vaj.

06_csavart_kifli.jpg

Beleöntöm a vizet, olajat és a joghurtot is.

07_csavart_kifli.jpg

Jól kidagasztom a tésztát.

09_csavart_kifli.jpg

Megformázom és 30-35 fokon kelesztem a duplájára. 

10_csavart_kifli.jpg

Ilyen szépen megkelt. 

11_csavart_kifli.jpg

12 darabra vágom.  

12_csavart_kifli.jpg

Szépen kigömbölyítem a tésztadarabokat. 

13_csavart_kifli.jpg

 Téglalap alakúra nyújtom.

11_ajvaros_babka.jpg

Jó bőven megkenem az ajvárral.

12_ajvaros_babka.jpg

Megszórom chaddar sajttal. 

13_ajvaros_babka.jpg

Felcsavarom. 

14_ajvaros_babka.jpg

Középen elvágom a hengert. 

15_ajvaros_babka.jpg

Összefonom a két felet. 

16_ajvaros_babka.jpg

Egy kerámiaforma alját kibélelem sütőpapírral, és kifújom leválasztó spray-vel.

17_ajvaros_babka.jpg

A formába teszem  a fonatot. 

18_ajvaros_babka.jpg

180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt készre sütöm. 

19_ajvaros_babka.jpg

Az állaga remek, kellően szaftos, kár hogy már nincs több…

20_ajvaros_babka.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük