Az ünnepi főzőcskézéshez, sütögetéshez kandírozott héjakra, citruslekvárokra, szirupokra van szükségem. Édességekhez, süteményekhez, mártásokhoz használom fel ezeket, így a kandírozott citromhéj sem maradhatott ki a sorból.
Hozzávalók:
525 g citromhéj (1000 g bio citrom héja)
650 g víz
650 g kristálycukor
citromsav
só
Elkészítése:
A megmosott citromok héját vékonyan, negyedeket képezve bemetszem, majd lehúzom a gerezdekről.
A héjcikkeket hideg vízben áztatom 2-3 napig, minden nap cserélem a vizet rajta.
A 650 g vízbe teszem a citromhéj cikkeket, felforralom, 6 percig főzöm.
Rádobom a cukrot és egy késhegynyi citromsavat.
Enyhén sózom.
Lassan főzöm, épp csak gyöngyöztetve 120 percig, majd 24 órára félreteszem, ezután ismét 120 perc főzés következik, ha kell pótlom az elpárolgó vizet.
Még melegen, üvegekbe rakom a héjakat, és felöntöm azokat az illatos sziruppal.
Nagyon sokáig eláll a polcon.