Mostanában egyre több olyan lehetőséget próbálunk ki, ahol kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával tudunk intenzív, pörzsanyagokban bővelkedő ízeket varázsolni a tányérunkra, elérve vagy meghaladva a húsféleségekből készíthető ételek komplex ízvilágát. A laskagomba az állagában hordoz alapból némi húsos jelleget a rostszerkezetéből adódóan, a pác amit rátettünk egy jól bevált recept alapján készült, amit oldalasra szoktunk felkenni. Meglepően egyszerűen lehetett grillezett húsra emlékeztető szeletet sütni belőle. A rostozata, állaga teljes mértékben, az íze a vártnál nagyobb sikerrel helyettesítette a klasszikus sült krumpli, saláta, grillszelet kombóban a húst. Elfogyasztva sokkal kevésbé volt megterhelő a szervezetünk számára, elmaradt a kajakóma, megmaradt a munkakedv, egyszóval megérte ezt a kompromisszumot megkötni. Egyre gyakrabban fogtok a blogunkon hasonló, hús helyettesítéssel kapcsolatos recepteket találni, feltett szándékunk a húsfogyasztásunk drasztikus csökkentése, a saját, és a bolygónk egészségének megőrzése érdekében.
Hozzávalók:
1000 g laskagomba
a páchoz:
24 g foghagyma
60 g vöröshagyma
24 g gyömbér
12 g nádcukor
12 g szójaszósz
9 g só
9 g fűszerpaprika
3 g kömény
20 g limelé
3 g oregano
30 g olívaolaj
Elkészítése:
A pác alapanyagait egy aprítóba teszem.
Mivel a gomba zsírtartalma igen csekély, ezért a pácot olívaolajjal dúsítom.
A szép, nagy laskagomba kalapokat sózom, borsozom.
Alaposan beecsetelem a frissen készített páccal, minden zeg-zugba benyúlok az ecset szálaival.
Közepesen forró serpenyőben kezdem meg a sütését.
Mindkét oldalát pirosra sütöm.
Sütés közben enyhe nyomó mozdulatokat teszek, így alakítom ki a hússzeletre emlékeztető lapos formáját.
Sütés közben is folyamatosan viszem fel rá a pácot, fordítok rajta, és a túloldaláról sem sajnálom az ecsetelést.
A sózott, előgőzölt, héjas burgonyacikkeket forró olajban megsütöm.
Az olajból kiszedve, papírtörlőre téve lecsepegtetem róla a felesleges olajat.
Egy gyors kevert salátát készítek borecettel, olívaolajjal, kevés sóval, így kerül a klasszikus hármas a palára.