Gomba”steak”

Gomba”steak”

Mostanában egyre több olyan lehetőséget próbálunk ki, ahol kizárólag növényi eredetű alapanyagok felhasználásával tudunk intenzív, pörzsanyagokban bővelkedő ízeket varázsolni a tányérunkra, elérve vagy meghaladva a húsféleségekből készíthető ételek komplex ízvilágát. A laskagomba az állagában hordoz alapból némi húsos jelleget a rostszerkezetéből adódóan, a pác amit rátettünk egy jól bevált recept alapján készült, amit oldalasra szoktunk felkenni. Meglepően egyszerűen lehetett grillezett húsra emlékeztető szeletet sütni belőle. A rostozata, állaga teljes mértékben, az íze a vártnál nagyobb sikerrel helyettesítette a klasszikus sült krumpli, saláta, grillszelet kombóban a húst. Elfogyasztva sokkal kevésbé volt megterhelő a szervezetünk számára, elmaradt a kajakóma, megmaradt a munkakedv, egyszóval megérte ezt a kompromisszumot megkötni. Egyre gyakrabban fogtok a blogunkon hasonló, hús helyettesítéssel kapcsolatos recepteket találni, feltett szándékunk a húsfogyasztásunk drasztikus csökkentése, a saját, és a bolygónk egészségének megőrzése érdekében.

Hozzávalók:

1000 g laskagomba

a páchoz:

24 g foghagyma
60 g vöröshagyma
24 g gyömbér
12 g nádcukor
12 g szójaszósz
9 g só
9 g fűszerpaprika
3 g kömény
20 g limelé
3 g oregano
30 g olívaolaj

Elkészítése:

A pác alapanyagait egy aprítóba teszem.

Mivel a gomba zsírtartalma igen csekély, ezért a pácot olívaolajjal dúsítom.

A szép, nagy laskagomba kalapokat sózom, borsozom.

Alaposan beecsetelem a frissen készített páccal, minden zeg-zugba benyúlok az ecset szálaival.

Közepesen forró serpenyőben kezdem meg a sütését.

Mindkét oldalát pirosra sütöm.

Sütés közben enyhe nyomó mozdulatokat teszek, így alakítom ki a hússzeletre emlékeztető lapos formáját.

Sütés közben is folyamatosan viszem fel rá a pácot, fordítok rajta, és a túloldaláról sem sajnálom az ecsetelést.

A sózott, előgőzölt, héjas burgonyacikkeket forró olajban megsütöm.

Az olajból kiszedve, papírtörlőre téve lecsepegtetem róla a felesleges olajat.

Egy gyors kevert salátát készítek borecettel, olívaolajjal, kevés sóval, így kerül a klasszikus hármas a palára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük