Köcsögös bab – húsmentesen

Köcsögös bab – húsmentesen

Az eredeti köcsögös babot a Mohács környékén élő sokácok készítik szabad tűzön, füstölt csülök, szárazkolbász, füstölt szalonnabőr, és sertéscomb, esetleg marhalábszár hozzáadásával. Mi egy szelídített változatot készítünk most el nektek a húsfogyasztásunk visszaszorításának jegyében. A bab, a rizs, a tojás bőven fedezi a fehérjebevitelt a szervezet számára, mindezt kisebb ökológiai lábnyommal, és kisebb purin terheléssel a kiválasztó-szervrendszernek. Az élvezeti értéket tovább növeli a kajakóma elmaradása, és a tudatban pislákoló elégedettség azzal kapcsolatban, hogy ma elkerültük az ölés támogatását, a hús kiiktatásával. Hamar eloszlik a büszkeség, amikor a vérszomj tépőfoga megcsillan abban a mosolyban, ami mögött az ember a következő menüt tervezgeti.

Hozzávalók:

500 g gyöngybab
50 g olívaolaj
380 g vöröshagyma
20 g fokhagyma
150 g paprika
170 g paradicsom
35 g paradicsompüré
5 db babérlevél
22 g fűszerpaprika
5 g fűszerkömény
néhány szál borsikafű
néhány szál kakukkfű
1000 g víz
200 g főtt kukorica

a tálaláshoz:

főtt tojás
petrezselyem
rizs

Elkészítése:

A gyöngybabot beáztatom. Annyi hideg vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Az áztatás minimum 24 órán át tartson, minél többször cserélem a vizet a babszemeken, annál több egészséget nem támogató anyagtól szabadulhatok meg a kiöntött vízzel, ez időre nem szükséges hűtőszekrénybe tenni.

Egy serpenyőbe kevés olívaolajat csurgatok.

Alágyújtok, és ráteszem a kockára vágott hagymát.

Enyhén sózom, rendszeres keverés mellett aranybarnára pirítom.

Rádobom az apróra vágott fokhagymát és azt is belepirítom.

A kockára vágott paprikát is kap egy kis pirítást a serpenyőben.

Beledobom a babérlevelet.

Belekanalazom a fűszerpaprikát, állandó keverés mellett hagyom kicsit oldódni a paprika színanyagait, de nem engedem hogy túlmelegedjen, a túlzott hevítéstől a paprika megkeseredhet.

Hozzáadom a kockára vágott paradicsomot.

Egy kevés paradicsompürét teszek bele.

Az őrölt fűszerkömény is belekerül.

A vizet leöntöm a gyöngybabról, és azt is a serpenyőbe öntöm.

Az egészet egy sütésre, melegítésre alkalmas kerámia edénybe szedem, ezen edény inkább magasabb mint széles, 2,5 literes, köcsögre emlékeztető forma.

Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.

Pár szál kakukkfüvet teszek bele.

Néhány szál borsikafű is az edénybe kerül.

Lezárom a fedelével a köcsögöt. 150 fokos sütőbe teszem két órára.

Két óra elteltével ellenőrzöm a babot, eddigre 80%-os elkészültségi fokot ér el, azaz majdnem tökéletesen puha.

A főtt kukoricát egy kés segítségével levágom a csőről, és a köcsögbe teszem a bab mellé. További egy órára visszateszem a 150 fokos sütőbe.

Elkészült a köcsögös bab, nincs más hátra, mint a tálalás.

Kevés párolt rizzsel és főtt tojással tettem tányérba, friss petrezselyemlevéllel díszítettem. Húsmentes, könnyű, ám továbbra is kompromisszummentes fehérjeforrás ez a köcsögös bab, és jóval szelídebb az eredeti sokác verziónál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük