Birsalma likőr újkígyósi almapálinkából

Birsalma likőr újkígyósi almapálinkából

Minden évben vannak olyan elemei a karácsonyi ajándékozásnak, amit mi magunk készítünk. Idén többek közt ez a birsalma likőr is ilyen megfontolásból készült. Birsalmasajt levágott széleit és házi almapálinkát használtuk fel a készítéséhez. Igazi szívet melengető itóka lett belőle, nem az a fajta, amit egész hajnalig nagy tételben fogyaszt az ember, hanem amit egy uzsonnára kirakott süteményhez nagy élvezettel és tényleg az íze kedvéért elszopogatunk. Jól harmonizál a diós babkával, amit harapdáltunk mellé két kortyintás között.

Hozzávalók:

1400 g birsalmasajt
2200 g víz
250 g cukor, csipetnyi só
1/2 teáskanál vanília őrlemény
1000 g almapálinka (újkígyósi 50-52%-os)

Elkészítése:

A birsalmasajt szeletelésekor leeső széleket összegyűjtöm, elég sok keletkezik mert idén rengeteg birsalmasajtot tettünk el. Belesüthető gyümölcskenyérbe, buktába, beleturmixolható gyümölcsitalokba is.

A birsalmasajt széleket, a vizet turmixgépbe teszem és egyneműre pörgetem.

Egy kevés vanília őrleményt szórok bele.

Kóstolás után arra jutottam, hogy némi cukor és egy csipet só kell a tökéletes egyensúlyhoz.

Végül jöhet a lényeg, a jó minőségű, tiszta ízű, torkot és szívet melengető, újkígyósi házi almapálinka. Vodkával vagy akár gyógyszertári tiszta alkohollal is elkészíthető, de eben az esetben át kell számolnotok a receptet az általatok használt alkohol töménységének megfelelően.

Már kezdhetem is a palackozást, 200 ml-es üvegekbe töltöm a kész likőrt.

Az üvegeket azonnal lezárom a kupakokkal.

Zsugorkapszulákat melegítek hőlégfúvó segítségével az üvegek nyakára, így téve ünnepibbé a csomagolásukat. Egyedi címke is kerül rájuk.

Diós babkával kóstoltuk össze, igazán jól sikerült, az ízei erőteljesek, harsány a birs, a vanília nyugtatja, krémesíti a kellemesen édeskés harmóniát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük