Sütőtökös pogácsa

Sütőtökös pogácsa

Gyakori nálunk a hirtelen felindulásból elkövetett pogácsakészítés, ez is egy ilyen alkalom volt. Tepertős, sokmagvas, krumplis, brokkolis, karfiolos, répás, fehérrépás, paszternákos, zelleres, spenótos változat is elkészíthető, de most az elősütött tök már adott volt hozzá a hűtőben. Egy éjszakán át pihentetni szoktuk begyúrás után a tésztát, így lesz a legfinomabb, így a legkönnyebb vele dolgozni. Enyhén felvert egész tojással szoktuk megkenni, előszeretettel szórunk a tetejére sajtot, olajos magvakat, fűszereket. Akkor a legjobb, ha az oldala enyhén levelesedik, de nem esik szét. Langyosan, hideg tejjel igazán remek, az extra változat az, hogyha a langyosan szétnyitott pogácsába egy házikolbász karikát teszünk, de a hideg tej ebben az esetben sem maradhat el.

Hozzávalók:

a tésztához:

550 g liszt (bl55)
250 g vaj
300 g sütőtök (elősütött, héjától megfosztott)
60 g tojássárgája
80 g tej
30 g friss élesztő
18 g só

a kenéshez és szóráshoz:

1 db tojás
50 g edami sajt
50 g szezámmag
50 g tökmag

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy dagasztóüstbe teszem, és alacsony fordulatszámon elindítom a gépet.

A tejet óvatosan adagolom, nagyban függ a tök víztartalmától, hogy mennyi tejre lesz szükség az optimális állag eléréséhez.

Íme a kész tészta.

Enyhén lisztezett felületen átgyúrom.

Szögletesre formázom és nylon réteggel letakarva egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem.

Onnan kivéve eltávolítom a nylont, lisztezett felületre teszem.

Vizes kézzel szétnyomkodom, úgy hogy megőrizzem a szögletes forma arányait, és kis gödröcskéket alakítsak ki a tészta felületén.

Felcsavarom a tésztát.

Megkezdhetem a nyújtást, alul, felül egy kevés lisztet használva.

Egyenletesen 2 centiméter vastagra nyújtom.  Kerek kiszúróval alakítom ki a jellegzetes pogácsa formát. A kiszúrót néha lisztbe mártom, hogy ne ragadjon bele a tésztakorong.

Az asztalon egymás mellé teszem a kiszúrt tésztadarabokat, előkészítve a szóráshoz.

Enyhén felvert egész tojással kenem meg a tetejüket.

 

Héjatlan tökmaggal szórom meg a pogácsáim 1/3-át.

A következő egyharmadot szezámmaggal hintem.

Az utolsó 1/3-ra reszelt sajtot teszek.

Rövid kelesztés után mehet a 190 fokra előmelegített sütőbe, 18 perc alatt aranybarnára sütöm.

Íme a csodálatosan illatozó tökmagos, tökös pogácsám, enyhe levelesedéssel az oldalán. Ahogy hűl a tetején levő tökmag hangosan recseg, pattog, ez a hanghatás jól kiegészíti az egyenlőre még csak esztétikai élményt.

Íme a szezámos, egy igazán impozáns repedéssel az oldalán.

Végül, de nem utolsó sorban a sajtos illatozza tele a lakást.

Csatasorban, bevetés előtt a pogácsa sereg. Rohamraaaaaaaaaaaaa!!!! Hamar az arcomba!!!

Langyosan, hideg tejjel a legfinomabb.

Ha szétnyitom, a közepe levegős, szaftos, omlós, illatos és rikítóan sárga.  Ide kell helyezni a fent említett kolbászkarikát! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük