Diótorta, birsalmasajttal, születésnapra

Diótorta, birsalmasajttal, születésnapra

Ezt a diótortát egy hármas születésnapra készítettük, Roninak (Veronika), Nórinak, Ferinek. Egy régi, családi, Újkígyósról származtatható receptet reformáltam meg kissé a még nagyobb élvezetért. Diós piskótát készítettem teljesen hagyományos módon. A krémhez pudingpor és vaníliarúd felhasználásával főztem alapot, kihabosított vajjal lazítottam, megpörkölt, darált dióval, rummal ízesítettem. Birsalmasajt csíkokat tettem a piskótarétegek közötti krémbe, a külsejét forró baracklekvárral kentem meg és egy főzött kakaós bevonttal vontam be, olyannal, amit a zserbó tetejére is szoktak tenni. Fél diószemekkel, francia drazséval díszítettem. A feliratokat birsalmasajt lapokból készítettem fémből készült kiszúró segítségével.

Hozzávalók:

a krémhez:

500 g tej
50 g vaníliás pudingpor
100 g kristálycukor
350 g vaj
260 g dió
50 g rum
fél rúd vanília

a piskótához:

10 db tojás
200 g kristálycukor
100 g liszt (bl55)
120 g darált dió
2 g sütőpor

a bevonóhoz:

225 g vaj
160 g kristálycukor
120 g tej
70 g kakaópor

francia drazsé
birsalmasajt

Elkészítése:

A tejbe teszem a vaníliarudat, melyet kettévágok és kikaparom az ízanyagokat legbőségesebben tartalmazó magvait.

Felforralom és beleöntöm a pudingport, melyet egy kevés tejjel elkevertem előzetesen, egy perc forralás elegendő, így a keményítő megköti a tej víztartalmát. Folpackal letakarva kihűtöm.

Íme az aranybarnára pörkölt, illatozó dió, amivel majd díszíteni fogok.

Elkészítem a diós piskótát. A cukor 2/3-ával felverem a tojásfehérjét.

Enyhén sózom.

A cukor 1/3-ával felverem a tojássárgáját.

Ilyen habos, amikor készen van.

Összekeverem a lisztet, a darált diót, a sütőport.

Óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habot és a tojássárgája habot.

Fokozatosan, óvatosan beleforgatom a darát diós, lisztes részt.

A habos,remegős, könnyű, nem folyékony piskótát az állítható formába töltöm.

A felszínét enyhén homorúra kenem, így nem lesz púpos. 160 fokon, 40 perc alatt készre sütöm.

Ha ellenőriztem, hogy átsült, vékonyan meglisztezem a felületét és átfordítom.

Ha kihűlt, óvatosan lehúzom a papírt az aljáról.

Óvatosan kivágom a piskótát a formából.

A tetején lévő kisebb kiemelkedéseket levágom.

Három egyforma részre vágom.

Az első lapot a tortakarikába teszem, és enyhén megöntözöm rummal.

A kihűlt pudingot kihabosítom a vajjal.

Beleszórom a pörkölt diót, melyet megdaráltam.

Beleöntöm a rumot.

Enyhén sózom.

Kóstolás után arra jutottam, hogy egy kevés mézet még csurgatok bele, így lesz teljes a harmónia.

A krém felét az első lapra szedem és egyenletesre kenem.

A birsalmasajtot először lapokra, aztán csíkokra vágom.

Spirálisan az elkent krémbe helyezem a csíkok felét.

Ráteszem a második lapot és meglocsolom ezt is rummal.

A krém második felét eloszlatom rajta.

A birsalmasajt spirálozást itt is elvégzem, és az utolsó lappal lefedem a krémréteget.

12 órára hűtőszekrénybe teszem, így jól áthűl.

Baracklekvárt forralok, és vékonyan bekenem vele a torta felületét. Hűtőszekrénybe teszem.

A kakaós bevonó alapanyagait felforralom a kakaópor kivételével. Ha forr, beleszórom a kakaóport, és újra felforralom. El is készült a bevonó.

Rácsra helyezem tortát, előkészülve a bevonására.

Mindenhol egyenletesen áthúzom a kakaós bevonóval, ha szükséges, akkor a tetejét kenőkéssel egyenesre húzom.

A tetejét a fél diódarabokkal díszítem.

A birsalmasajtból kiszúrt betűket is a helyükre teszem.

Csipeszt használok, így precízebben tudom a megfelelő helyet eltalálni.

Néhány szem francia drazsé is a torta tetejére kerül díszítésként.

Remélem nagy örömet szereztem vele az ünnepelteknek.

Így néz ki a vágási felülete. A piskóta puha, a krém lágy, nagyon diós, enyhén rumos, a birsalmasajt jól kiegészíti az ízharmóniát. Vigyázat, nem lehet belőle keveset enni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük