Ezt a diótortát egy hármas születésnapra készítettük, Roninak (Veronika), Nórinak, Ferinek. Egy régi, családi, Újkígyósról származtatható receptet reformáltam meg kissé a még nagyobb élvezetért. Diós piskótát készítettem teljesen hagyományos módon. A krémhez pudingpor és vaníliarúd felhasználásával főztem alapot, kihabosított vajjal lazítottam, megpörkölt, darált dióval, rummal ízesítettem. Birsalmasajt csíkokat tettem a piskótarétegek közötti krémbe, a külsejét forró baracklekvárral kentem meg és egy főzött kakaós bevonttal vontam be, olyannal, amit a zserbó tetejére is szoktak tenni. Fél diószemekkel, francia drazséval díszítettem. A feliratokat birsalmasajt lapokból készítettem fémből készült kiszúró segítségével.
Hozzávalók:
a krémhez:
500 g tej
50 g vaníliás pudingpor
100 g kristálycukor
350 g vaj
260 g dió
50 g rum
fél rúd vanília
só
a piskótához:
10 db tojás
200 g kristálycukor
100 g liszt (bl55)
120 g darált dió
2 g sütőpor
só
a bevonóhoz:
225 g vaj
160 g kristálycukor
120 g tej
70 g kakaópor
só
francia drazsé
birsalmasajt
Elkészítése:
A tejbe teszem a vaníliarudat, melyet kettévágok és kikaparom az ízanyagokat legbőségesebben tartalmazó magvait.
Felforralom és beleöntöm a pudingport, melyet egy kevés tejjel elkevertem előzetesen, egy perc forralás elegendő, így a keményítő megköti a tej víztartalmát. Folpackal letakarva kihűtöm.
Íme az aranybarnára pörkölt, illatozó dió, amivel majd díszíteni fogok.
Elkészítem a diós piskótát. A cukor 2/3-ával felverem a tojásfehérjét.
Enyhén sózom.
A cukor 1/3-ával felverem a tojássárgáját.
Ilyen habos, amikor készen van.
Összekeverem a lisztet, a darált diót, a sütőport.
Óvatosan összeforgatom a tojásfehérje habot és a tojássárgája habot.
Fokozatosan, óvatosan beleforgatom a darát diós, lisztes részt.
A habos,remegős, könnyű, nem folyékony piskótát az állítható formába töltöm.
A felszínét enyhén homorúra kenem, így nem lesz púpos. 160 fokon, 40 perc alatt készre sütöm.
Ha ellenőriztem, hogy átsült, vékonyan meglisztezem a felületét és átfordítom.
Ha kihűlt, óvatosan lehúzom a papírt az aljáról.
Óvatosan kivágom a piskótát a formából.
A tetején lévő kisebb kiemelkedéseket levágom.
Három egyforma részre vágom.
Az első lapot a tortakarikába teszem, és enyhén megöntözöm rummal.
A kihűlt pudingot kihabosítom a vajjal.
Beleszórom a pörkölt diót, melyet megdaráltam.
Beleöntöm a rumot.
Enyhén sózom.
Kóstolás után arra jutottam, hogy egy kevés mézet még csurgatok bele, így lesz teljes a harmónia.
A krém felét az első lapra szedem és egyenletesre kenem.
A birsalmasajtot először lapokra, aztán csíkokra vágom.
Spirálisan az elkent krémbe helyezem a csíkok felét.
Ráteszem a második lapot és meglocsolom ezt is rummal.
A krém második felét eloszlatom rajta.
A birsalmasajt spirálozást itt is elvégzem, és az utolsó lappal lefedem a krémréteget.
12 órára hűtőszekrénybe teszem, így jól áthűl.
Baracklekvárt forralok, és vékonyan bekenem vele a torta felületét. Hűtőszekrénybe teszem.
A kakaós bevonó alapanyagait felforralom a kakaópor kivételével. Ha forr, beleszórom a kakaóport, és újra felforralom. El is készült a bevonó.
Rácsra helyezem tortát, előkészülve a bevonására.
Mindenhol egyenletesen áthúzom a kakaós bevonóval, ha szükséges, akkor a tetejét kenőkéssel egyenesre húzom.
A tetejét a fél diódarabokkal díszítem.
A birsalmasajtból kiszúrt betűket is a helyükre teszem.
Csipeszt használok, így precízebben tudom a megfelelő helyet eltalálni.
Néhány szem francia drazsé is a torta tetejére kerül díszítésként.
Remélem nagy örömet szereztem vele az ünnepelteknek.
Így néz ki a vágási felülete. A piskóta puha, a krém lágy, nagyon diós, enyhén rumos, a birsalmasajt jól kiegészíti az ízharmóniát. Vigyázat, nem lehet belőle keveset enni!