A perec és a slanac, mellett nagy klasszikus a lisztes-sós mázzal csurgatott pékáruk között a sós rúd. A képen látható változat akár a készítési módját, akár az összetételét tekintve a sósrudak legegyszerűbbike, merthogy sós rúdból rengetegféle létezik: hajtogatott, azaz leveles tésztából, sós linzerből vagy túró alapú tésztával készült változatokkal is lehet találkozni.
Hozzávalók:
a rudakhoz:
250 g BL55 liszt
250 g BL112 liszt
30 g cukor
13 g só
50 g olívaolaj
300 g tej
200 g kovász
20 g élesztő
1 db tojás a kenéshez
a sós mártáshoz:
75 g BL55 liszt
18 g só
120 g víz
Elkészítése:
Bedagasztom a tésztát. Egy dagasztóüstbe teszem a lisztet, beleszórom a cukrot.
Hozzáadom a sót.
Ráöntöm a tejet.
Hozzáadom a előző nap aktívra etetett kovászt is.
Egy kevés friss élesztőt is dobok bele, így gyorsítva meg a kelesztés folyamatát.
Megkezdem a tészta dagasztását.
Kevés olívaolajat öntök hozzá a dagasztás utolsó szakaszában, amikor a tésztám már szép egynemű.
A kigömbölyített tésztát leolajozva kelesztem, nedves konyharuha alatt.
A tésztám a duplájára kelt 30-40 perc alatt.
Tepsihosszúságú rudakat sodrok a tésztából.
Sütőpapírral fedett sütőlemezre teszem a rudakat, egymástól kellő távolságra, hogy ne keljenek, ne süljenek össze.
Egész tojással megkenem a felületüket, mehetnek is a 180 fokos sütőbe.
Elkészítem a mázat. Egy tálba teszem a lisztet és a sót.
Csomómentesre keverem a vízzel.
Sütőpapírból kis zsákot készítek, ebbe öntöm bele a lisztes-sós mázat.
A sütés utolsó negyedénél, a papírzsákból fecskendezem rá a sós-lisztes mázat.
További 3-4 perc sütés következik 180 fokon.
Kívül ropog, belül puha, a sós-lisztes máz pedig a gyermekkorunk állatkerti perecét idézi.