Sós rúd

Sós rúd

A perec és a slanac, mellett nagy klasszikus a lisztes-sós mázzal csurgatott pékáruk között a sós rúd. A képen látható változat akár a készítési módját,  akár az összetételét tekintve a sósrudak legegyszerűbbike, merthogy sós rúdból rengetegféle létezik: hajtogatott, azaz leveles tésztából, sós linzerből vagy túró alapú tésztával készült változatokkal is lehet találkozni.

Hozzávalók:

a rudakhoz:

250 g BL55 liszt
250 g BL112 liszt
30 g cukor
13 g só
50 g olívaolaj
300 g tej
200 g kovász
20 g élesztő

1 db tojás a kenéshez

a sós mártáshoz:

75 g BL55 liszt
18 g só
120 g víz

Elkészítése:

Bedagasztom a tésztát. Egy dagasztóüstbe teszem a lisztet, beleszórom a cukrot.

Hozzáadom a sót.

Ráöntöm a tejet.

Hozzáadom a előző nap aktívra etetett kovászt is.

Egy kevés friss élesztőt is dobok bele, így gyorsítva meg a kelesztés folyamatát.

Megkezdem a tészta dagasztását.

Kevés olívaolajat öntök hozzá a dagasztás utolsó szakaszában, amikor a tésztám már szép egynemű.

A kigömbölyített tésztát leolajozva kelesztem, nedves konyharuha alatt.

A tésztám a duplájára kelt 30-40 perc alatt.

Tepsihosszúságú rudakat sodrok a tésztából.

Sütőpapírral fedett sütőlemezre teszem a rudakat, egymástól kellő távolságra, hogy ne keljenek, ne süljenek össze.

Egész tojással megkenem a felületüket, mehetnek is a 180 fokos sütőbe.

Elkészítem a mázat.  Egy tálba teszem a lisztet és a sót.

Csomómentesre keverem a vízzel.

Sütőpapírból kis zsákot készítek, ebbe öntöm bele a lisztes-sós mázat.

A sütés utolsó negyedénél, a papírzsákból fecskendezem rá a sós-lisztes mázat.

További 3-4 perc sütés következik 180 fokon.

Kívül ropog, belül puha, a sós-lisztes máz pedig a gyermekkorunk állatkerti perecét idézi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük