Faeper ecet

Faeper ecet

Egyre több helyről és egyre gyakrabban hallani táplálkozástudományokkal foglalkozó szakemberektől az élő élelmiszerek, azaz  élőflórás élelmiszerek fogyasztásának fontosságát a bélflóra egészségének megőrzése vagy visszaállítása érdekében. Ezek az ecetek, melyeket készítünk mind szűretlen, élőflótás ecetek, harsányan gyümölcsös és friss ízekkel rendelkeznek, jól letarthatóak. Ha nem is gyorsan, de biztosan sikerélményhez juttatják az újdonsült ecetkészítőket. A most bemutatásra kerülő ecet faszeder velőből, ágyas meggypálinkából készült. A végeredmény ízes, illatos, élénk színű. Ragukba, mártásokba, salátákra isteni finom, sült céklával és sült paradicsommal jól harmonizál, vinigrette öntetbe is remek. Készítsetek ti is ecetet!

Hozzávalók:

3000 g faeper velő
500 g ágyas meggy pálinka (40-45 %-os)
ecetágy (lsd. szilvaecetnél)

Elkészítés:

A megmosott, átválogatott faepret leturmixolom vagy rúdmixerrel egyneműsítem, majd átszűröm. Ezzel elkészült a faeper velőm. Egy ötliteres befőttesüvegbe öntöm.

A faeper velőre öntöm az ágyas meggy pálinkát, jól összekeverem.

A keverékbe helyezem az óvatosan, azonos hőmérsékletű vízben megmosott ecetágyat, amit egy másik ecetből vettem ki éppen. Az ecetágy akkor van igazán elemében, ha folyamatosan készítheti az ecetet, de ha valami oknál fogva épp pihentetni szeretnénk erre is van lehetőség, saját ecetében eltéve a hűtőszekrényben.

Lezárom az üveget néhány réteg tüllel, szorosan, hogy repülő rovarok ne juthassanak be az ecetembe.

Íme a felszínen kialakult, úszva dolgozó ecetágy. 93 nap alatt megteremtette a számomra kellően savas, harsány ízvilágot az üvegben.

Szita segítségével kiszűröm az ecetből az ecetágyat.

Íme az erjedés során kialakult ecetágy óvatosan, vele azonos hőmérsékletű vízzel átöblítve már tehetem is az újabb gyümölcscefrébe, hogy azt is finom ecetté alakítsa.

A szitán átöntött élő ecetet üvegekbe töltöm.

Kupakokkal lezárom az üvegeket, mehetnek a hűvös kamrába a polcra. A szűk nyakú üvegek minimálisan engedik érintkezni a levegővel az ecetet, így a jól kierjedt, kellően savas ecet sokáig eláll és megőrzi élő jellegét, bármikor olthatunk vele egy újabb gyümölcscefrét, és ismét kialakul az ecetágy a felszínen, ha elég türelmesek vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük