Meggybefőtt,-  tuti biztos, száz éves recept

Meggybefőtt,- tuti biztos, száz éves recept

Tizenévesen szereztem gyakorlatot a meggybefőtt készítésben nagymamám konyhájában, ám a meggybefőzés nem a konyhában hanem a meggyfán kezdődik, ha azonnal befőzésre kerül a meggy nem kell szárastól szedni, ha piacra vagy egyéb eladásra szánja az ember, akkor szigorúan szárastól szedendő, hisz így az eltarthatósága megsokszorozódik.

Fel a kétágú létrára, a kipapírozott garaboly a csúcsára akasztva vagy kampóval a megfelelő létrafokra akasztva, az adott szedési magassághoz optimalizálva. Ha a saját meggyfák termése nem adott elég alapanyagot a befőzési kedv teljes kiéléséhez, akkor jött a szomszédos meggyfák tulajdonosainak felkeresése, azzal az ajánlattal, hogy a termés feléért leszedjük neki a meggyet. A meggyfa gazdája mindig nagy örömmel fogadta az ajánlatot, és én is nagy örömmel szedtem a meggyet, mindenki jól járt,  a helyi szakkifejezés erre a cserekereskedelmi tranzakcióra, a FELIBŰL történő szedés. Íme drága nagymamám receptje. Ha tehetitek meggyfát keressetek, ne zöldségespultot!

Hozzávalók:

1 klasszikus 720 ml-es üveghez:
470 g meggy
66 g cukor
180 g víz
30 g rum

Elkészítése:

A szépséges, friss, érett meggyet leszárazom, átválogatom, alaposan megmosom.

Üvegekbe szedem. Az üvegek enyhe rázogatásával igazítom el a meggyszemeket a teljes helykihasználás érdekében.

Rákanalazom a kristálycukrot.

Mindegyik üvegbe löttyintek egy kevés rumot.

Ráöntöm a forró vizet, és az üvegeket azonnal lezárom.

98 fokos vízfürdőben tartom 40 percig, így hosszan eláll majd a befőttem.

A szépséges befőttjeim mehetnek a polcra. Sokáig elállnának,  jó lesz azokat télen kinyitni, és egy kis nyarat varázsolni, még akár magokat lövöldözni is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük