Rakott burgonya hús- és gluténmentesen

Rakott burgonya hús- és gluténmentesen

Mi odavagyunk a klasszikus, kolbásszal, főtt tojással, sajttal, sok tejföllel készült rakott burgonyáért, de újabban a húsfogyasztásunkat egyre jobban visszaszorítjuk. Így hát a rakott krumpli sem úszhatja meg a húsmentesített változatban való elkészítést, kapva kaptunk az alkalmon, a tofukészítés során a szűréskor a szitában maradó szójarostot használtuk fel a növényi kolbásztöltelék elkészítéséhez.

Hozzávalók:

A “kolbászhoz”:

600 g szója darálék (tofu készítés melléktermékeként a szűrőben fennmaradt, értékes szójabab rost)
6 db tojás
1 nagy fej hagyma lepirítva
50 g fűszerpaprika
4 g őrölt kömény
4 g gombapor
5 g füstölt só
35 g szójaszósz
2 gerezd fokhagyma finomra vágva

2000 g burgonya
12 db főtt tojás
kevés zabpehely
olívaolaj
bors

500 g tejföl
200 g tej
70 g gluténmentes liszt

200 g gouda

tejföl
petrezselyem

Elkészítése:

Bekeverem a szója”kolbászt”. Egy keverőtálba teszem a szójarostot, a lepirított hagymát, a vágott fokhagymát, a tojásokat, a fűszereket.

Egy kevés szójaszószt öntök hozzá.

Jó alaposan összeforgatom.

Elkezdem a rakott burgonya rétegezését. A kiolajozott tepsibe zabpelyhet szórok.

Az elő réteget burgonyakarikákból alakítom ki.

Rá főtt tojás karikákat helyezek.

A szójakolbászból kis gömböket alakítok ki.

A tojáskarikák között helyezem el azokat. A rétegezéskor arra törekszem hogy az alapanyagokat arányosan osszam el.

Egy kevés olívaolajat locsolok a rétegek közé. Burgonyakarikákkal zárom a rétegrendet, sózom, borsozom.

A tejfölt elkeverem a gluténmentes liszttel és egy pici sóval.

Beöntöm vele a rakott krumplimat. a tetejére tekerek egy pici borsot.

Alufóliával lefedve kerül a sütőbe 170 fokon, 120 percre.

A fóliát levéve teszem rá a reszelt sajtot, további 12 percre megy vissza a sütőbe 200 fokon.

Ilyen gyönyörű aranybarnára pirult sajtréteggel szeretjük.

Ha kicsit kihűl, szabályos szeletet vágok belőle, tejfölt csorgatok rá tálaláskor, egy petrezselyemlevélkével színesítem a tányért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük