Mi odavagyunk a klasszikus, kolbásszal, főtt tojással, sajttal, sok tejföllel készült rakott burgonyáért, de újabban a húsfogyasztásunkat egyre jobban visszaszorítjuk. Így hát a rakott krumpli sem úszhatja meg a húsmentesített változatban való elkészítést, kapva kaptunk az alkalmon, a tofukészítés során a szűréskor a szitában maradó szójarostot használtuk fel a növényi kolbásztöltelék elkészítéséhez.
Hozzávalók:
A „kolbászhoz”:
600 g szója darálék (tofu készítés melléktermékeként a szűrőben fennmaradt, értékes szójabab rost)
6 db tojás
1 nagy fej hagyma lepirítva
50 g fűszerpaprika
4 g őrölt kömény
4 g gombapor
5 g füstölt só
35 g szójaszósz
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2000 g burgonya
12 db főtt tojás
kevés zabpehely
olívaolaj
bors
só
500 g tejföl
200 g tej
70 g gluténmentes liszt
200 g gouda
tejföl
petrezselyem
Elkészítése:
Bekeverem a szója”kolbászt”. Egy keverőtálba teszem a szójarostot, a lepirított hagymát, a vágott fokhagymát, a tojásokat, a fűszereket.
Egy kevés szójaszószt öntök hozzá.
Jó alaposan összeforgatom.
Elkezdem a rakott burgonya rétegezését. A kiolajozott tepsibe zabpelyhet szórok.
Az elő réteget burgonyakarikákból alakítom ki.
Rá főtt tojás karikákat helyezek.
A szójakolbászból kis gömböket alakítok ki.
A tojáskarikák között helyezem el azokat. A rétegezéskor arra törekszem hogy az alapanyagokat arányosan osszam el.
Egy kevés olívaolajat locsolok a rétegek közé. Burgonyakarikákkal zárom a rétegrendet, sózom, borsozom.
A tejfölt elkeverem a gluténmentes liszttel és egy pici sóval.
Beöntöm vele a rakott krumplimat. a tetejére tekerek egy pici borsot.
Alufóliával lefedve kerül a sütőbe 170 fokon, 120 percre.
A fóliát levéve teszem rá a reszelt sajtot, további 12 percre megy vissza a sütőbe 200 fokon.
Ilyen gyönyörű aranybarnára pirult sajtréteggel szeretjük.
Ha kicsit kihűl, szabályos szeletet vágok belőle, tejfölt csorgatok rá tálaláskor, egy petrezselyemlevélkével színesítem a tányért.