Készítettünk egy mexikói fűszerkeveréket a saját termésű fűszereink felhasználásával. Mihamarabb ki szerettük volna próbálni. A kacsamell és az avokádó bent dideregtek a hűtőben, gondoltuk kicsit felmelegítjük őket, csináltunk egy kacsamell fajitast! Íme a recept.
Hozzávalók:
A tortillához (8 db):
300 g liszt (BL55)
200 g víz
4 g sütőpor
só
A salsához:
250 g paradicsom, koktélparadicsom, zöldparadicsom
3 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
bors
só
A guacamole-hoz:
1 db érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
80 g tejföl
fél lime leve
bors
só
A pirított zöldségekhez:
1 db lilahagyma
2 db kápia paprika
2 db tv paprika
1 teáskanál házi mexikói fűszerkeverék
olaj
bors
só
A húsos részhez:
300 g kacsamell (bőr nélkül)
1 teáskanál házi mexikói fűszerkeverék
fél lime leve
olaj
bors
só
A fűszerkeverékhez:
szárított, enyhén füstölt cayenne chili, fűszerpaprika, vöröshagymapor, fokhagymapor, koriandermag, mustármag, római kömény, oregáno, kakukkfű
Elkészítése:
A tortilla hozzávalóit összegyúrom.
A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kigömbölyítem azokat, majd 2 mm vastag korongokat nyújtok belőlük.
Forró, száraz serpenyőben, mindkét oldalát megsütöm, hagyom hogy itt ott barnásabb részek is kialakuljanak, ez szükséges a kellően karamellizált ízhatáshoz.
Felhasználásig kettő konyharuha közé teszem a tortillalapokat.
A salsához a paradicsomokat összevágom nagyobb darabokra, aprítóba helyezem, és pépesre pörgetem.
Belekeverem az újhagymát, a finomra vágott fokhagymát, a vágott petrezselymet.
Sózom, borsozom.
Elkészítem az avokádókrémet. A kellően krémesre érett, magjától megfosztott avokádó könnyedén kikanalazható a héjából.
Egy magasabb edénybe teszem a megtisztított avokádót, a lime levét, a fokhagymát, pici sót és borsot.
Rúdmixerrel pürésítem, a végén adom hozzá a tejfölt, vele már csak keveset pörgetem.
A zöldségféléket szépen összevágom közepes darabokra. Így várják a lepirítást.
A kacsamellhúst csíkokra vágom, használhatjuk bátran ehhez az ételhez a kacsamell belső részén található elváló húsdarabokat.
Egy serpenyőben kacsazsírt melegítek.
Rádobom a kacsamell csíkjaimat. Sózom, borsozom.
Meghintem a házi mexikói fűszer keverékemmel, a pirítás utolsó fázisában kerül rá a limelé.
A serpenyőből félreteszem a húst, és lepirítom a zöldségeket is, pirulás közben magába szívja a serpenyőben maradt húsnedveket, ettől lesz igazán finom.
Sózom, borsozom. Nem maradhat el a házi mexikói fűszerkeverék sem.
Minden készen áll a tortillák feltekeréséhez.
Középre az avokádókrémet helyezem el.
Ráteszem a kacsamell csíkokat és a zöldségféléket.
Szorosan felcsavarom.
Csodásan szaftos, üde vacsora lett belőle a salsával.