Idén elég sok fajta jalapenot ültettünk, az óriás termést hozótól, a fekete termést hozón át, a fehér termést hozóig. Fermentálni, ecetesen eltenni, mártásokba, ragukba belefőzni, nyersen fogyasztani is szoktuk. Most eljött az ideje hogy megtöltsük és bepanírozzuk. A juhtúró markáns íze, a szintén karakteres sült sonkával jól egészíti ki ez enyhén csípős paprikafajtát. Az extrán ropogós panko morzsaréteg teszi igazán élvezetessé a fogyasztását.
Hozzávalók:
10-12 db jalapeno
100 g feketeerdei sonka
100 g juhtúró
100 g gouda
a panírozáshoz:
finomliszt
tojás
panko morzsa
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A sonkaszeleteket két papírréteg közé teszem, és egy másik tepsit teszek rá, 180 fokon ropogósra sütöm.
Így nem kunkorodik fel, szép egyenletesen sül meg teljesen vízmentesre.
A jalapenjokat a termésvállnál vágom el, így könnyedén ki tudom szedni a magokat és az ereket. A töltés után vissza tudom rá illeszteni a kocsányt a csészerésszel.
Összekeverem a reszelt goudát, a juhtúrót és az összeaprított, sült feketeerdei sonkát. Kész is a töltelék.
Jól megnyomom a tölteléket, véletlenül se maradjon üreges a paprikám.
Visszaillesztem a csészerészt, és fogpiszkálóval odatűzöm.
Enyhén sózott, pár mozdulattal felvert egész tojásba mártom azokat.
Ezután lisztbe forgatom.
Ismét egy tojásréteg kerül rá.
Ezután egy pankomorzsa réteggel zárul a folyamat.
170 fokos olajban készre sütöm, papíron lecsepegtetem, és már tálalhatok is.
Remekül néz ki kettévágva is. A pankopanír ropog ahogy kell, a paprika átmelegedett ám nem vesztette el a rességét, a sajtos, sonkás töltelék langyosan lágy, egy snidlinges, joghurtos mártogatóst készítettem mellé.