Alma-birs lekvár, avagy alma duó egy üvegben.

Alma-birs lekvár, avagy alma duó egy üvegben.

Idén úgy döntöttünk, hogy kevesebb birsalma sajtot készítünk, mint szoktunk, viszont annál több birs lekvárt. A piacon nem akart lejjebb menni a birsalma ára, makacsul tartotta magát 500-800 forint között. Lehetett volna még várni, mint egy jó spekuláns, de nem akartam kifutni a szezonból a beszerzéssel, így a kereső szövegmezejét elárasztottam az „eladó birsalma” betűsorral, néhány gombnyomás után, találtam egy telefonszámot amit felhívtam, és hamar kiderült, hogy tőlünk nem is messze még a fán vár minket a friss birsalma, csak le kell szedni, beládázni, lemérni, kifizetni, és már a miénk is az áhított gyümölcs 270 forintos kilóáron. Ugyanitt alma is volt eladó, szintén a fán várva a szüretelőket, potom 200 forintos kilóáron. Milyen jó szombati program is lesz az almaszedés, amire a vonal túloldalán invitált minket egy jó kedélyű, öblös, mély férfihang, olyan igazi nagypapás orgánum. 40 kg birsalmával és 20 kg almával tértünk haza. Készítsetek ti is almás birslekvárt!

Hozzávalók:

3500 g birsalma (megtisztítva, kicsumázva, kockára vágva)
2800 g alma (megtisztítva, kicsumázva, kockára vágva)
500 g  víz
1300 g cukor
2 g citromsav
0,5 g borkén

Elkészítése:

A birsalmát megmosom, kicsumázom, nagy kockára vágom.

Hozzáadom a cukrot, a citromsavat és a borként.

Egy kevés vízzel felöntve puhára főzöm a birsalmát.

A puhára főtt birsalmakockákat turmixgépbe szedem.

A leturmixolt birsalma pürét szűrőbe öntöm, és átpasszírozom.

A szűrőben maradó magházdarabok, köves részek, héj darabok mehetnek a komposztba.

beleszórom a nagy kockára vágott almát.

Újra átmelegítem, felforralom. Nem főzöm sokáig, a már lezárt üvegekben az utolsó hőkezelési fázisban puhul meg az alma teljesen.

Forrón üvegekbe szedem.

Az üvegeket, még forrón, azonnal lezárom a kupakokkal.

98 fokos vízfürdőbe teszem, 60 percig tartom ott.

A vízfürdőből kivéve mehet is s polcra, ahol fénytől védett helyen sokáig eláll. Jól megfigyelhető a birsalma színváltozása, a hosszasabb hőkezelés hatására kialakul jellegzetes színe. Márványos kuglófra kenve remek őszi uzsonna kerekedett belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük