A Quiche Lorraine klasszikus francia finomság. A mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymafélékkel lepirított szalonnát nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!
Hozzávalók :
a tésztához:
25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só
a burgonyás sajtrémhez:
250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5 db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt
a hagymás szalonnához:
300 g házi angolszalonna
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma
só
frisen őrölt bors
20 g parmezán sajt
40 g cheddar sajt
Elkészítése:
Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.
Megtisztítom a langyos burgonyákat.
A gluténmentes tészta anyagait egy dagasztóüstbe teszem.
A gép hamar egyneműsíti a tésztát.
A turmixgép pengéi közé teszem a burgonyás sajtkrém alapanyagait.
A tésztát a tortakarikába nyomkodom, az oldalfalát nem burkolom tésztával, ez eltér a megszokott lorraine-i metódustól, ott az oldalfal is tésztarétegből áll. Villával szurkálom meg a tésztalapot, így nem púposodik fel az elősütés alatt. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.
A gyönyörű, házilag füstölt angolszalonnát csíkokra vágom, a bőrét elteszem, belefőzöm majd valamilyen levesbe vagy raguba.
A szalonnacsíkokat enyhén lepirítom, ráteszem a szintén csíkokra vágott hagymát, összepirítom.
Belepirítom a nagyobb kockákra vágott fokhagymát.
A karikára vágott póréhagymát is belefonnyasztom.
A tortakarikát sütőpapírral bélelem ki, az elősütött tészta felületre szedem a lepirított hagymás szalonnát.
Megszórom a reszelt sajtokkal.
Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Eloszlatom úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el benne a töltelékdarabok.
Egyenletesre simítom a felületét. 170 fokon sütöm 20 percig, majd 160 fokon további 20 percig tartom a sütőtérben.
Kihűtöm, leveszem róla a tortakarikát.
Óvatosan eltávolítom az oldaláról a sütőpapírt.
Íme a szépséges hamis Lorraine.
Langyosra hűlve remekül vágható, kellően lágy és szaftos.
Csalogatóan ínycsiklandó, dekoratív szeletke, hamar meg kellett kóstolnunk. Hozza a klasszikus jegyeket annak ellenére hogy az alapanyaglistája jócskán eltér az eredetitől.