Quiche Lorraine helyett: hamis Lorraine gluténmentesen

Quiche Lorraine helyett: hamis Lorraine gluténmentesen

A Quiche Lorraine klasszikus francia finomság. A mi általunk elkészített változat nem csak a gluténmentességében, hanem a töltelékében is eltér az eredetitől. A hagymafélékkel lepirított szalonnát nem tejszínes tojással öntöttük fel, hanem burgonyás sajtkrémet készítettünk hozzá. A klasszikus ízvilág és a krémesen lágy állag megőrzése fontos irányelv volt a gluténmentes és kedvezőbb bekerülési értékkel bíró változatunk kikísérletezésénél. Igazán jól sikerült, akár az eredeti. Készítsétek el ti is!

Hozzávalók :

a tésztához:

25 g kukorica liszt
25 g rizsliszt
50 g gm lisztkeverék
25 g mandula liszt
1 db tojássárgája
60 g vaj
17 g víz
2 g só

a burgonyás sajtrémhez:

250 g héjában megsütött, megtisztított burgonya
200 g krémsajt
1,5  db tojás
50 g joghurt
15 g gluténmentes liszt

a hagymás szalonnához:

300 g házi angolszalonna
150 g hagyma
70 g póréhagyma
15 g fokhagyma

frisen őrölt bors

20 g parmezán sajt
40 g cheddar sajt

Elkészítése:

Alufólia alatt, kevés sóval megsütöm a burgonyákat.

Megtisztítom a langyos burgonyákat.

A gluténmentes tészta anyagait egy dagasztóüstbe teszem.

A gép hamar egyneműsíti a tésztát.

A turmixgép pengéi közé teszem a burgonyás sajtkrém alapanyagait.

A tésztát a tortakarikába nyomkodom, az oldalfalát nem burkolom tésztával, ez eltér a megszokott lorraine-i metódustól, ott az oldalfal is tésztarétegből áll. Villával szurkálom meg a tésztalapot, így nem púposodik fel az elősütés alatt. 180 fokon, 12 perc alatt elősütöm.

A gyönyörű, házilag füstölt angolszalonnát csíkokra vágom, a bőrét elteszem, belefőzöm majd valamilyen levesbe vagy raguba.

A szalonnacsíkokat enyhén lepirítom, ráteszem a szintén csíkokra vágott hagymát, összepirítom.

Belepirítom a nagyobb kockákra vágott fokhagymát.

A karikára vágott póréhagymát is belefonnyasztom.

A tortakarikát sütőpapírral bélelem ki, az elősütött tészta felületre szedem a lepirított hagymás szalonnát.

Megszórom a reszelt sajtokkal.

Ráöntöm a burgonyás sajtkrémet. Eloszlatom úgy, hogy egyenletesen oszoljanak el benne a töltelékdarabok.

Egyenletesre simítom a felületét.  170 fokon sütöm 20 percig, majd 160 fokon további 20 percig tartom a sütőtérben.

Kihűtöm, leveszem róla a tortakarikát.

Óvatosan eltávolítom az oldaláról a sütőpapírt.

Íme a szépséges hamis Lorraine.

Langyosra hűlve remekül vágható, kellően lágy és szaftos.

Csalogatóan ínycsiklandó, dekoratív szeletke, hamar meg kellett kóstolnunk. Hozza a klasszikus jegyeket annak ellenére hogy az alapanyaglistája jócskán eltér az eredetitől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük