Gluténmentes máktorta

Gluténmentes máktorta

A mák alapból megosztó alapanyag, van ki imádja, van aki utálja, mi mindketten igen kedveljük, így nincs vita, hogy készítsünk-e valami mákosat vagy sem, inkább készítünk, mint nem. Most épp egy szilvalekváros máktortát, melyet a tavaly ősszel készített, sütőben sűrített szilvalekvárunkkal töltöttünk meg, akkor szeretjük, ha jó vastag lekvárréteg van benne. A tésztájába rumot és kandírozott narancshéjat tettünk, amit szintén mi készítettünk. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

100 g vaj
50 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magja.

53 g tojássárgája
33 g tej
30 g kandírozott narancshéj
100 g tojásfehérje
53 g kristálycukor
83 g  darált mák
20 g kukoricaliszt
20 g zabliszt
20 g rizsliszt

A torta összetöltéséhez:

600 g házi szilva lekvár
50 g mák
50 g kristálycukor

Elkészítése:

A vajat, a porcukrot habüstbe teszem.

Enyhén sózom.

Hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét.

Kihabosítom.

Beledobom a tojássárgájákat, és tovább habosítom.

Apránként belecsurgatom a tejet, tovább habosítom, majd kiszedem az üstből.

A tojásfehérjét a tiszta üstbe öntöm és félig felverem.

Több részletben hozzá adagolom a cukrot.

Kemény habbá verem, nem verem túl a habot, ahogy a cukor elolvad benne azonnal megállítom.

Összeforgatom a darált mákot, a kukoricalisztet, a zablisztet, a rizslisztet.

A kandírozott narancshéjat a vajas részhez adom.

A vajas részt és a felvert tojásfehérjét óvatosan összeforgatom.

Beleszórom a mákos, lisztes részt.

Óvatosan összeforgatom, belecsurgatom a rumot.

Óvatosan elkeverem benne a rumot.

Szilikonos sütőpapírba csomagolt tortakarikába szedem, a felületét elsimítom. 180 fokon, 30 perc alatt készre sütöm.

Íme az illatozó, frissen kisült máktorta, melyet gyorsan kihűtök.

Lehúzom az aljáról a papírt.

Egy késsel óvatosan körbevágom.

Leemelem róla a tortakarikát.

Kettévágom.

Az első máktorta lapra szedem a szilvalekvár 2/3-át, egyenletesen elkenem. Ráteszem a második lapot, melyet megfordítok, így a sült felülete kerül alulra és az egyenletesebb vágott felülete fölülre.

A torta tetejére is szedek a szilvalekváromból.

A szilvalekvárt egyenletesen, de vékonyan elkenem a felületén is.

A torta panírozásához, beszórásához elkészítem a darált mákot, 33% kristálycukrot használok hozza a daraláskor.

Egyenletesen beszórom a felületét a cukorral összedarált mákkal.

12 egyforma szeletet vágok a tortámból.

Már tálalok is, középre helyezem a tortaszeletet, köré hagyok leszóródni egy kevés mákőrleményt, néhány madársóska virággal színesítem a tányért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük