A mák alapból megosztó alapanyag, van ki imádja, van aki utálja, mi mindketten igen kedveljük, így nincs vita, hogy készítsünk-e valami mákosat vagy sem, inkább készítünk, mint nem. Most épp egy szilvalekváros máktortát, melyet a tavaly ősszel készített, sütőben sűrített szilvalekvárunkkal töltöttünk meg, akkor szeretjük, ha jó vastag lekvárréteg van benne. A tésztájába rumot és kandírozott narancshéjat tettünk, amit szintén mi készítettünk. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
100 g vaj
50 g porcukor
1/2 rúd vanília kikapart magja.
só
53 g tojássárgája
33 g tej
30 g kandírozott narancshéj
100 g tojásfehérje
53 g kristálycukor
83 g darált mák
20 g kukoricaliszt
20 g zabliszt
20 g rizsliszt
A torta összetöltéséhez:
600 g házi szilva lekvár
50 g mák
50 g kristálycukor
Elkészítése:
A vajat, a porcukrot habüstbe teszem.
Enyhén sózom.
Hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét.
Kihabosítom.
Beledobom a tojássárgájákat, és tovább habosítom.
Apránként belecsurgatom a tejet, tovább habosítom, majd kiszedem az üstből.
A tojásfehérjét a tiszta üstbe öntöm és félig felverem.
Több részletben hozzá adagolom a cukrot.
Kemény habbá verem, nem verem túl a habot, ahogy a cukor elolvad benne azonnal megállítom.
Összeforgatom a darált mákot, a kukoricalisztet, a zablisztet, a rizslisztet.
A kandírozott narancshéjat a vajas részhez adom.
A vajas részt és a felvert tojásfehérjét óvatosan összeforgatom.
Beleszórom a mákos, lisztes részt.
Óvatosan összeforgatom, belecsurgatom a rumot.
Óvatosan elkeverem benne a rumot.
Szilikonos sütőpapírba csomagolt tortakarikába szedem, a felületét elsimítom. 180 fokon, 30 perc alatt készre sütöm.
Íme az illatozó, frissen kisült máktorta, melyet gyorsan kihűtök.
Lehúzom az aljáról a papírt.
Egy késsel óvatosan körbevágom.
Leemelem róla a tortakarikát.
Kettévágom.
Az első máktorta lapra szedem a szilvalekvár 2/3-át, egyenletesen elkenem. Ráteszem a második lapot, melyet megfordítok, így a sült felülete kerül alulra és az egyenletesebb vágott felülete fölülre.
A torta tetejére is szedek a szilvalekváromból.
A szilvalekvárt egyenletesen, de vékonyan elkenem a felületén is.
A torta panírozásához, beszórásához elkészítem a darált mákot, 33% kristálycukrot használok hozza a daraláskor.
Egyenletesen beszórom a felületét a cukorral összedarált mákkal.
12 egyforma szeletet vágok a tortámból.
Már tálalok is, középre helyezem a tortaszeletet, köré hagyok leszóródni egy kevés mákőrleményt, néhány madársóska virággal színesítem a tányért.