
A babka klasszikusan csokoládés vagy fahéjas töltelékkel készül, de ma már megannyi, főleg édes töltelékkel készítik. Mi is csináltunk már például szedreset, fent is van a receptek között szedres, vágott, csavart kalács néven. Ezúttal egy sós, ajváros változatot próbáltunk ki némi sajttal tekerve, adagonként sütve.
Hozzávalók:
600 g finomliszt
30 g élesztő
150 g tej
250 g natúr joghurt
70 g vaj
50 g olaj
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 üveg foolchili – ajvár morugával
200 g cheddar
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsolom a tejbe.

Dobok bele egy kevés porcukrot.

Annyi lisztet teszek bele hogy tejszín sűrűségű legyen, a tetejét megszórom liszttel, 35-40 fokon pihentetem, míg felemelkedik.

A lisztben elkeverem a sót, hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt.

Mehet az üstbe az enyhén megolvasztott vaj.

Beleöntöm a vizet, olajat és a joghurtot is.

Jól kidagasztom a tésztát.

Megformázom és 30-35 fokon kelesztem a duplájára.

Ilyen szépen megkelt.

12 darabra vágom.

Szépen kigömbölyítem a tésztadarabokat.

Téglalap alakúra nyújtom.

Jó bőven megkenem az ajvárral.

Megszórom chaddar sajttal.

Felcsavarom.

Középen elvágom a hengert.

Összefonom a két felet.

Egy kerámiaforma alját kibélelem sütőpapírral, és kifújom leválasztó spray-vel.

A formába teszem a fonatot.

180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt készre sütöm.

Az állaga remek, kellően szaftos, kár hogy már nincs több…

