
Egyszerűen elkészíthető fogás tele ízzel. Klasszikus párosítás (sertéshús, alma, zeller), mely mindig biztos siker.
Hozzávalók:
5 szelet mangalica karaj
40 g sertészsír
Foolchili – alma & karamell chili szósz
50 g fehérbor
bors
só
500 g zeller
500 g burgonya
120 g mascarpone
50 g joghurt
só
100 g víz
3-4 db golden alma
100 g kristálycukor
fahéj
szegfűszeg
só
Elkészítése:
A mangalicakarajt 2 cm-es szeletekre vágom, mindkét oldalát sózom, borsozom.

Forró zsíron, hirtelen megsütöm a hússzeletek mindkét oldalát, hagyom hogy szép aranybarna pörzsanyag alakuljon ki rajtuk. A szeleteket átszedem egy tepsibe, a zsírt ráöntöm.

A hússzeleteket megkenem egy kevés Foolchili – alma-karamell szósszal, és egy kevés fehérbort löttyintek alájuk. Alufóliával lefedve, 120 fokon, 2 óra alatt omlósra sütöm.

A zellert meghámozom, kockákra vágom, sózom és annyi vízben, ami éppen csak ellepi, puhára főzöm.

A megtisztított, kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben szintén puhára főzöm.

A zellert turmixolom a mascarponéval.

A burgonyát összetöröm a joghurttal.

A kétféle pürét összekeverem.

A fűszerekkel együtt felforralom a vizet a kompóthoz.

Belefacsarom fél citrom levét.

A meghámozott almacikkeket 1-2 percre az ízesített, forró vízbe teszem. Nem szabad puhára főzni.

Az almákat kiszedem a vízből. Leszűröm a levet, majd visszateszem az almákat és hagyom kihűlni.

A karajt kiveszem a sütőből, kap még egy chiliszószos kenést tálalás előtt.

Íme az elkészült fogás.

