
Abban az időszakban, amikor még a csokoládé hiánycikk vagy túl drága mulatság volt – nem is volt ez olyan régen itt a keleti blokkban – rengeteg megoldást találtak ki az emberek arra, hogy csokoládé ízű, állagú dolgot hozzanak létre. Jó példa erre az erdélyi házi csoki vagy a vajból, cukorból, kakaóporból főzött házi csokibevonatok, de jól emlékszünk még a növényi zsiradékkal készült ipari bevonómasszákra is, melyből a mikulások, csizmácskák, hóemberek, karácsonyfadíszek, angyalkák, nyuszikák, kis pipik készültek. Mi most egy olyan házi készítésű csokit mutatunk nektek, ami kókuszzsírból, kókuszvirág cukorból, kókusztejporból, kakaóporból kísérleteztünk ki. Tejmentes, kókuszalapú alternatívája a csokoládénak. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
135 g kókuszzsír
100 g kókuszvirágcukor
100 g kókusztejpor
100 g kakaópor
1/4 vaníliarúd kikapart magja
só
Elkészítése:
Egy erőteljes turmixgépbe teszem a kókuszzsírt.

A vaníliarúd kikapart magvait is beledobom.

Beleszórom a kókuszvirág cukrot.

A kókusztejport is belekanalazom.

A kakaópor is a tégelybe kerül.

Enyhén sózom.

Alaposan összepörgetem. A turmixoláskor ügyelek arra, hogy az erőteljesen pörgő kések súrlódási energiája 45 foknál magasabbra ne emelje a csokoládém hőmérsékletét.

Nyomózsákokba teszem a csokoládét, és tetszőleges formákba fecskendezem. 
Hűtőszekrénybe teszem a megtöltött formákat, néhány perc elteltével a csokialakzatok kifordíthatóak a szilikonformákból. Íme a minitábla. 😉

Íme a sok csoki dínó. 🙂

Itt sorakoznak a minitáblák.

