Az idei tárkonytermés remekül sikerült a kertben, sok és dús, egészséges tárkony termett. Nem csak szárítmány formájában szoktuk eltenni az év hűvösebb napjaira, hanem ecetet is aromatizálunk vele. A tárkony íze savakkal együtt teljesedik ki igazán, ezért is jó megoldás a tárkonyecet készítés.
W.
Hozzávalók:
néhány vessző friss tárkony
300 g fehérborecet
10 szem rózsabors
3 db macskapecs papika
Készítése:
A megmosott, lecsöpögtetett tárkonyvessző csokrot, szárával lefelé, óvatos mozdulatokkal bedugom az üveg száján, ügyelve arra, hogy ne szakadozzanak le a levelei. Az üveg aljának tenyérrel történő ütögetése segíti az elhelyezkedését az üvegben.
Felöntöm az üveget a fehérborecettel.
Az üvegbe teszem a rózsaborsot és a macskapecs paprikákat is.
Lezárom az üveget. Néhány hónap alatt kioldódnak az ízek, aromák a tárkonyból és a fűszerekből, halvány barnára festve az ecetet.
Tárkonyos ragulevesek, saláták, halételek, vadételek, főzelékek, ízesítésére kiváló.