Ez a brokkolis tésztaétel nagy kedvencem. Nagyon sok íz kavarodik benne, mégis harmonikus, nagyon krémes, tocsog a szaftban, és nem utolsó sorban remekül mutat a rápakolt sokféle kiegészítőtől.
Az elkészítése nagyon egyszerű, főzök egy jó fűszeres, brokkolis alapot, beledobom a tésztát, ami megfő a lében és be is sűríti azt. Krémesítem tejszínnel, parmezánnal, vajjal. Tányérra szedem, és mindenféle finomsággal megpakolom. Remek vacsora kerekedett belőle.
Hozzávalók:
175 g száraz udon tészta
olívaolaj
1 fej fehér hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 vékony szelet gyömbér
40 g zeller
fél csokor petrezselyem
150 g brokkoli rózsa
1 liter víz
50 g tejszín
40 g parmezán
10 g vaj
néhány csepp citromlé
szerecsendió
só
bors
A tetejére:
50 g brokkoli enyhén szódabikarbónás vízben blansírozva
serrano sonka a sonka rudacskákhoz
aszalt paradicsom
parmezán forgács
petrezselyem
Elkészítése:
A sonkaszeleteket feltekerem enyhén megolajozott fanyársakra.
Sütőben ropogósra sütöm.
Kevés olajon enyhén megpirítom a hagymát.
Rádobom a lereszelt zellert, a gyömbérszeleteket és a fokhagymát. Ezeket is pirítom egy kicsit.
Hozzáadom a petrezselymet.
Jöhetnek a brokkoli rózsák.
Belereszelek egy kevés szerecsendiót.
Sózom, borsozom, és felöntöm vízzel. Addig főzőm, amíg minden megpuhul.
Felforralok körülbelül 1 liternyi vizet és beleszórok egy késhegynyi szódabikarbónát. Néhány másodpercre beleszórom az apró brokkoli rózsákat.
A gyönyörű, élénk zöld rózsákat ezután rögtön jéghideg vízbe szedem, hogy gyorsan lehűljenek. Félreteszem a tálalás pillanatáig.
Ezután a megpuhult brokkoli alapomat pürésítem, szitán átpasszírozom.
A brokkolis alapot felforralom. Mehet bele az udon tészta. Ennek a fajtának 5 perc a főzési ideje.
Amikor a tészta belecsusszan a lébe, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a parmezánt.
A vajat és a citromlevet csak akkor adom hozzá, ha már levettem a tűzről.
Tálalásnál elhelyezem a tésztán a blansírozott brokkoli rózsákat, amit előtte kicsit visszamelegítek, az aszalt paradicsomkarikákat, parmezán forgácsokat, néhány petrezselyem levelet, végül a sonkarudakból vágok két kisebb darabot. Mennyei fogássá vált így az egyszerű brokkolis tészta.