A kukoricaprószát (kukoricamálé) nagyon régóta készítik, mert egyszerű, gyors és igen tápláló. Léteznek sós és édes változatai is, ez most az utóbbi. Kicsit megtuningoltuk, hogy a végeredmény még ízesebb, gazdagabb legyen. A klasszikus szilvalekvár helyett pedig nádcukorba forgatott fügével pakoltuk meg a tésztát.
M.
Hozzávalók:
2 db tojás
60 g finomítatlan nádcukor
50 g házi vaníliás cukor (a kikapart vaníliarúdakat kristálycukorba dugom, és így tárolom)
500 g tejföl, kefír vagy joghurt (ezek keveréke is lehet, mi tejfölt és kefírt használtunk)
50 g finomliszt
200 g kukoricaliszt
1,5 teáskanál sütőpor
pici só
120 g olvasztott vaj
8 szem füge
finomítatlan nádcukor, amiben a füge cikkeket megforgatom
porcukor
Elkészítése:
A tojásokat egy tálba ütöm.
Hozzáadom a nádcukrot.
Egy habverővel jól kihabosítom.
Beleszórom a házi vaníliás cukrot.
Kikeverem a tejföllel és a kefírrel.
Belekerül a kétféle liszt.
Hozzáadom a sütőport, és tekerek hozzá egy pici sót.
Miután ismét egyneműre keverem, hozzáöntöm az olvasztott vajat.
Újabb keverés következik.
A masszát szilikonos sütőpapírral bélelt porcelán tálba (20X30 cm-es) öntöm.
A fügéket negyedelem.
Megforgatom nádcukorban.
A massza tetejére rendezem.
180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.
Ha kihűlt egyforma kockákra vágom.
A tetejét porcukorral meghintem.
Aki a szilvalekvár helyett fügét használ, az rossz ember nem lehet 🙂 Én is sokkal jobban szeretem a fügét 🙂
Kb. mennyi ideig érdemes sütni?
@juan74: 30-40 perc.
Köszönöm.