
Nagyon szeretjük a kacsát, készítjük levesnek, sültnek, egyben és alkatrészenként, konfitálva vagy sous videálva. Most egyben sütöttük, illatos birsalmával megrakva, a benne sült birsalmából vágott cikket láthatjátok a tányéron. A köret burgonyapüré, melyet vajjal és tejszínnel habosítottunk ki.

Hozzávalók:
A zöldségágyhoz:
1/4 db zeller
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db hagyma
A sülthöz:
1 db egész kacsa (kb. 2 kg súlyú)
1 db birsalma
só
bors
A köret:
1 kg burgonyából burgonyapüré tejszínnel és vajjal készítve
Elkészítés:
A kacsát előkészítem a sütéshez. Levágom a szárny legvékonyabb részeit, eltávolítom a felesleges zsíros lebernyegeket, kivágom a zsírzómirigyet, ez igen fontos mert kellemetlen ízeket adhat a húsnak ha benne marad.

Szépen kockásra metszem a mellen a bőrt, csak a hájréteget vágom be, a húsba nem engedem a pengét. Egyenletesen lesózom kívül, belül.

Zöldségágyat készítek a hagymából, a sárgarépából, a zellerből, a fehérrépából.

Ráhelyezem a megtisztított kacsát, és két fél birsalmát teszek a hasüregébe.

Borsozom.

Készen is áll a tepsi az alufóliával történő lefedéshez. Így sütöm 90-120 percig 150 fokon.

Ha a kacsa már szinte teljesen megpuhult, leveszem az alufóliát, és 220 fokon ropogósra sütöm a bőrét. Ez 20 percet vesz igénybe.

Egy kis pihentetés után szépen levágom a combjait és a mellehúsát.

A mellet szeleteke vágom, a comb egészben kerül a tányérra.

Íme a könnyű, habos burgonyapüré.

A kacsasült és a birsalma illata egymásba karolva táncolnak az étkező lámpája körül, orrunkon keresztül ingerelve a nyálmirigyeinket. A finish fotót kicsit el is kapkodtuk, hogy ki ne hűljön, mielőbb ehessük ezt e remek vacsorát.


Klasszul néz ki, és minőségiek a fotók is, respect…
@ko123la: Köszönjük.