Egész kacsa vele sült birsalmával, burgonyapürével

Egész kacsa vele sült birsalmával, burgonyapürével

00_birs_kacsa.jpg

Nagyon szeretjük a kacsát, készítjük levesnek, sültnek, egyben és alkatrészenként, konfitálva vagy sous videálva. Most egyben sütöttük, illatos birsalmával megrakva, a benne sült birsalmából vágott cikket láthatjátok a tányéron. A köret burgonyapüré, melyet vajjal és tejszínnel habosítottunk ki. 

01_birs_kacsa.jpg

Hozzávalók:

A zöldségágyhoz:

1/4 db zeller
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db hagyma

A sülthöz:

1 db egész kacsa (kb. 2 kg súlyú)
1 db birsalma

bors

A köret:

1 kg burgonyából burgonyapüré tejszínnel és vajjal készítve

Elkészítés:   

A kacsát előkészítem a sütéshez. Levágom a szárny legvékonyabb részeit, eltávolítom a felesleges zsíros lebernyegeket, kivágom a zsírzómirigyet, ez igen fontos mert kellemetlen ízeket adhat a húsnak ha benne marad.

02_birs_kacsa.jpg

Szépen kockásra metszem a mellen a bőrt, csak a hájréteget vágom be, a húsba nem engedem a pengét. Egyenletesen lesózom kívül, belül. 

03_birs_kacsa.jpg

Zöldségágyat készítek a hagymából, a sárgarépából, a zellerből, a fehérrépából.

04_birs_kacsa.jpg

Ráhelyezem a megtisztított kacsát, és két fél birsalmát teszek a hasüregébe. 

05_birs_kacsa.jpg

Borsozom. 

06_birs_kacsa.jpg

Készen is áll a tepsi az alufóliával történő lefedéshez. Így sütöm 90-120 percig 150 fokon. 

07_birs_kacsa.jpg

Ha a kacsa már szinte teljesen megpuhult, leveszem az alufóliát, és 220 fokon ropogósra sütöm a bőrét. Ez 20 percet vesz igénybe. 

08_birs_kacsa.jpg

Egy kis pihentetés után szépen levágom a combjait és a mellehúsát. 

09_birs_kacsa.jpg

A mellet szeleteke vágom, a comb egészben kerül a tányérra.

10_birs_kacsa.jpg

Íme a könnyű, habos burgonyapüré. 

11_birs_kacsa.jpg

A kacsasült és a birsalma illata egymásba karolva táncolnak az étkező lámpája körül, orrunkon keresztül ingerelve a nyálmirigyeinket. A finish fotót kicsit el is kapkodtuk, hogy ki ne hűljön, mielőbb ehessük ezt e remek vacsorát. 

12_birs_kacsa.jpg

 

2 thoughts on “Egész kacsa vele sült birsalmával, burgonyapürével

Hozzászólás a(z) Citrom Disznó bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük