
Csatlakoztunk mi is a Felelős Gasztrohős Halathon kampányához, ezzel mi is hozzájárulunk a hazai halak népszerűsítéséhez, szegényekre rá is fér egy kis hype, hiszen európai szinten a legkevesebb halat fogyasztjuk kis hazánkban.
A busáról itt találtok bővebb információt.
Hozzávalók:
A halhoz:
2 szelet busa filé
3 gerezd fokhagyma
tej
A körethez:
2 db fehér spárga
2 db zöld spárga
20 g + 10 g vaj
25 g liszt
200 g a halhoz felhasznált tejből
10 g mustár
20 g + 25 g trappista sajt
2 db tojássárgája
50 g olívaolaj
só
bors
kevés szerecsendió
A tálaláshoz:
kaporhajtás
céklahajtás
vizitorma hajtás
Elkészítése:
A busa filéket egyforma darabokra vágom.

Durvára vágott fokhagymával szórom meg.

Annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. Egy napig állni hagyom a hűtőszekrényben.

A besamel elkészítéséhez megolvasztom a vajat, én szeretem, ha a vaj tejcukor tartalma enyhén karamellizálódik.

Beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, felöntöm a tejjel, majd beleteszem a mustárt.

Sózom, borsozom.

A szerecsendióból reszelek bele egy keveset.

Beleszórom a reszelt sajtot, homogénre keverem. Ezzel a besamel elkészült.

A busát kiveszem a tejből, a fokhagyma darabokat leszedem róluk.

A tejből kiszedett fokhagymára olívaolajat öntök, ezt majd a tepsire teszem, amikor készre sütöm a különböző komponenseket.

A spárgahajtásokat félbevágom és egymás mellé teszem, a szilikonos sütőpapírról könnyedén fel fogom tudni emelni, amint elkészült.

Rászedem a besamelt a spárgára úgy, hogy a rügyek hegye szabadon maradjon.

Két tojássárgát helyezek a besamalre.

Befedem a 25 g reszelt sajttal, és a kilógó spárgarészeket olvasztott vajjal megkenem.

A filéket beirdalom, hogy az apróbb szálkák is ártalmatlanná váljanak.

A spárgaköret mellé teszem a sütőpapírozott tepsire, jó bőven megkenem olvasztott vajjal és meg is sózom.

Mellé teszem a fokhagymát. 230 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütöm.

Mindegyik elem egyszerre készül el.

Tálaláskor a fokhagyma a hal tetejére kerül. Mini hajtásokkal díszítettem az ételt.

