A bodzaszörp nem csak szódával, vízzel vagy teával fogyasztható. Mártások, krémek, pástétomok ízesítésére is remekül használható. Mi most egy ropogós hajtogatott tészta kosárkát töltöttünk meg bodzahabbal, ezután remek hazai eperrel raktuk fel. Íme a recept.
Hozzávalók 12 darab kosárkához:
500 g leveles tészta
12 db papírkapszli
rizs
olaj a muffinforma kikenéséhez
liszt a tészta nyújtásához
A töltelékhez és tálaláshoz:
400 g tejszínhab
120 g bodzaszörp
400 g eper
bodzavirág
Elkészítése:
A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtom 3 milliméter vastagságúra, majd a muffin formához igazított méretű korongokat szúrok belőle. A mi formánkhoz 12 centiméteres átmérőre volt szükség.
Beleigazítom a kiolajozott formákba a tésztakorongokat.
Egy süthető papírkapszlit teszek minden tésztakosárka közepébe.
Színültig feltöltöm azokat rizzsel, így nem fognak púposodni, deformálódni.
180 fokon készre sütöm a kosarakat, ez 15-20 percet vesz igénybe. Akkor tökéletes, ha mindenhol teljesen ropogós.
Kiborítom belőlük a rizst, és kiveszem a papírkapszlit is. Ügyelek arra, ne maradjon a kosárkában sem papír sem rizsszem. A rizst nem dobom ki, a következő sütésnél újra használható.
Óvatosan összeforgatom a felvert tejszínhabot a házi bodzaszörppel.
A ropogós kosarakba töltöm a habot. A töltést úgy időzítem hogy közvetlen a tálalás előtt kerüljön a hab a kosarakba, mert egy idő után a kosarak felszívhatják a hab víztartalmát, ami a ropogósság rovására mehet. Ha nincs lehetőségem közvetlen a tálalás előtt habozni, akkor kikenem olvasztott fehér csokoládéval a kosárka belsejét, ez megakadályozza a leveles tészta bepuhulását.
Cikkekre vágott eperrel pakolom meg a hab tetejét, egy bodzavirágból levágok egy kisebb darabot, és ezzel díszítem a kosárkákat.
Készítsétek el, ne habozzatok, habozzatok mert a bodzavirág szezon nemsoká véget ér.