Busa húsa spárgával

Busa húsa spárgával

00_busa_sparga.jpg

Csatlakoztunk mi is a Felelős Gasztrohős Halathon kampányához, ezzel mi is hozzájárulunk a hazai halak népszerűsítéséhez, szegényekre rá is fér egy kis hype, hiszen európai szinten a legkevesebb halat fogyasztjuk kis hazánkban.

A busáról itt találtok bővebb információt.

Hozzávalók:

A halhoz:

2 szelet busa filé
3 gerezd fokhagyma
tej

A körethez:

2 db fehér spárga
2 db zöld spárga
20 g + 10 g vaj
25 g liszt
200 g a halhoz felhasznált tejből
10 g mustár
20 g + 25 g trappista sajt
2 db tojássárgája

50 g olívaolaj

bors
kevés szerecsendió

A tálaláshoz:

kaporhajtás
céklahajtás
vizitorma hajtás

Elkészítése:

A busa filéket egyforma darabokra vágom.

01_busa_sparga.jpg

Durvára vágott fokhagymával szórom meg. 

02_busa_sparga.jpg

Annyi tejet öntök rá, hogy ellepje. Egy napig állni hagyom a hűtőszekrényben. 

03_busa_sparga.jpg

A besamel elkészítéséhez megolvasztom a vajat, én szeretem, ha a vaj tejcukor tartalma enyhén karamellizálódik.

04_busa_sparga.jpg

Beleszórom a lisztet, kicsit pirítom, felöntöm a tejjel, majd beleteszem a mustárt. 

05_busa_sparga.jpg

Sózom, borsozom. 

06_busa_sparga.jpg

A szerecsendióból reszelek bele egy keveset. 

07_busa_sparga.jpg

Beleszórom a reszelt sajtot, homogénre keverem. Ezzel a besamel elkészült.

08_busa_sparga.jpg

A busát kiveszem a tejből, a fokhagyma darabokat leszedem róluk. 

14_busa_sparga.jpg

A tejből kiszedett fokhagymára olívaolajat öntök, ezt majd a tepsire teszem, amikor készre sütöm a különböző komponenseket. 

09_busa_sparga.jpg

A spárgahajtásokat félbevágom és egymás mellé teszem, a szilikonos sütőpapírról könnyedén fel fogom tudni emelni, amint elkészült. 

10_busa_sparga.jpg

Rászedem a besamelt a spárgára úgy, hogy a rügyek hegye szabadon maradjon.

11_busa_sparga.jpg

Két tojássárgát helyezek a besamalre.  

12_busa_sparga.jpg

Befedem a 25 g reszelt sajttal, és a kilógó spárgarészeket olvasztott vajjal megkenem. 

13_busa_sparga.jpg

A filéket beirdalom, hogy az apróbb szálkák is ártalmatlanná váljanak. 

15_busa_sparga.jpg

A spárgaköret mellé teszem a sütőpapírozott tepsire, jó bőven megkenem olvasztott vajjal és meg is sózom.

16_busa_sparga.jpg

Mellé teszem a fokhagymát. 230 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütöm. 

17_busa_sparga.jpg

Mindegyik elem egyszerre készül el.

sulve.jpg

Tálaláskor a fokhagyma a hal tetejére kerül. Mini hajtásokkal díszítettem az ételt.  

19_busa_sparga.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük