Ez a legfinomabb gyümölcsleves, amelyet eddig készítettem. Nagyon jól passzol egymáshoz a birsalma és a golden. Tipikus „almához való” fűszereket használtam: fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, vaníliát. Az almákat alacsony lángon, sokáig pároltam, így remekül egyesültek, koncentrálódtak az ízeik. A levesben csak egy kevés tejszín van, amely a krémességet szolgálja, de nem tompítja a vibráló ízeket. A levesbe került egy kevés a párolt almákból, sós tejszínhab és egy gondolatnyi bazsalikom, amely egy kicsit visszahozza a nyarat ebbe az őszi almalevesbe.
Hozzávalók:
450 g birsalma
350 g golden alma
késhegynyi aszkorbinsav
3 db szegfűszeg
2 db szegfűbors
4 cm vanília
5 cm fahéjrúd
100 g eritrit vagy kristálycukor
100 + 30 g tejszín (30%)
friss bazsalikom
víz
só
Elkészítése:
Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat, felkockázom. Egy kevés aszkorbinsavval átforgatom, hogy ne barnuljanak a darabkák.
Először a birsalma megy a lábosba.
Jöhetnek a fűszerek. Fahéj.
Vanília.
Szegfűszeg és szegfűbors.
Sózom.
Édesítem eritrittel.
Öntök rá egy kevés vizet. Alacsony lángon párolom, közben időnként pótolom a vizet.
Ha a birs megpuhult, hozzáadom a goldent is.
A párolt almából félreteszek 3-4 evőkanálnyit a tálaláshoz, a többi mehet a turmixba.
Hozzáöntöm a 30 g tejszínt és annyi vizet, hogy a kívánt állagot elérjem. Turmixolás után ízesítem még, ha szükséges.
Tálalásnál egy kisebb gyűrűbe teszek a párolt almából, köré öntöm a levest.
A 100 g tejszínt felverem egy pici sóval, ebből kanalazok az almakupacra. Nagyon apóra vágott, friss bazsalikommal szórom meg.