Őszi almaleves

Őszi almaleves

oszi_almaleves_01.jpg

Ez a legfinomabb gyümölcsleves, amelyet eddig készítettem. Nagyon jól passzol egymáshoz a birsalma és a golden. Tipikus „almához való” fűszereket használtam: fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, vaníliát. Az almákat alacsony lángon, sokáig pároltam, így remekül egyesültek, koncentrálódtak az ízeik. A levesben csak egy kevés tejszín van, amely a krémességet szolgálja, de nem tompítja a vibráló ízeket. A levesbe került egy kevés a párolt almákból, sós tejszínhab és egy gondolatnyi bazsalikom, amely egy kicsit visszahozza a nyarat ebbe az őszi almalevesbe.

Hozzávalók:

450 g birsalma
350 g golden alma
késhegynyi aszkorbinsav
3 db szegfűszeg
2 db szegfűbors
4 cm vanília
5 cm fahéjrúd
100 g eritrit vagy kristálycukor
100 + 30 g tejszín (30%)
friss bazsalikom
víz

Elkészítése:

Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat, felkockázom. Egy kevés aszkorbinsavval átforgatom, hogy ne barnuljanak a darabkák.

oszi_almaleves_02.jpg

Először a birsalma megy a lábosba.

oszi_almaleves_03.jpg

Jöhetnek a fűszerek. Fahéj.

oszi_almaleves_04.jpg

Vanília.

oszi_almaleves_05.jpg

Szegfűszeg és szegfűbors.

oszi_almaleves_06.jpg

Sózom.

oszi_almaleves_07.jpg

Édesítem eritrittel.

oszi_almaleves_08.jpg

Öntök rá egy kevés vizet. Alacsony lángon párolom, közben időnként pótolom a vizet.

oszi_almaleves_09.jpg

Ha a birs megpuhult, hozzáadom a goldent is.

oszi_almaleves_10.jpg

A párolt almából félreteszek 3-4 evőkanálnyit a tálaláshoz, a többi mehet a turmixba. 

oszi_almaleves_11.jpg

Hozzáöntöm a 30 g tejszínt és annyi vizet, hogy a kívánt állagot elérjem. Turmixolás után ízesítem még, ha szükséges.

oszi_almaleves_12.jpg

Tálalásnál egy kisebb gyűrűbe teszek a párolt almából, köré öntöm a levest.

oszi_almaleves_13.jpg

A 100 g tejszínt felverem egy pici sóval, ebből kanalazok az almakupacra. Nagyon apóra vágott, friss bazsalikommal szórom meg. 

oszi_almaleves_14.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük