A körözött egy klasszikus, megkerülhetetlen kenegetős. Régebben (70′, 80′, 90′,) tv paprikába töltve tálaltuk. A paprika jelen esetben jalapeno, amelyet megpirítottunk, hogy még ízesebb legyen, és ugyan a körözött nincs beletöltve, de így is hozza a régi ízeket.
Hozzávalók:
500 g tehéntúró
500 g juhtúró
2 nagy gerezd fokhagyma
12 g fűszerpaprika
20 g mustár
25 g ketchup (Foolchili – ketchup morugával)
1 g őrölt kömény
bors
1 fej lilahagyma
néhány jalapeno
olívaolaj
petrezselyem
kapor
só
Elkészítése:
A tehén- és juhtúrót egy tálba teszem, rászórom a fűszerpaprikát.
Rákerül az apróra vágott fokhagyma.
Mehet bele bors bőven. Sózni nem kell, ha a juhtúró elég sós.
Egy kis mustártól pikánsabb lesz.
Ugyancsak jót tesz neki egy kis csípős ketchup.
Íme keverés előtt:
Íme keverés után:
Néhány szép, ropogós jalapeno a kertből, félbevágva és kimagozva.
Forró serpenyőben, egy kevés olívaolajon megpirítom, enyhén sózom.
A lilahagymát vékonyra szeletelem és lesózom.
Tálaláskor egy kevés zöldet (vágott petrezselyemzöld és kapor) is szórok a szendvicsekre.
Ez a rendkívül bonyolult és összetett étel elkészítése elég jól lett képanyaggal dokumentálva. A következőnek esetleg a limonádét ajánlom. :-))