Időnként kívánja az ember a vastagabb harapnivalókat. A káposztás tészta és az oldalas is megfelel ennek a követelménynek, enyhe csárda feelinget adva. Az oldalast sóoldatban áztattuk, szuvidáltuk, majd sütőben szép pirosra sütöttük. Remek állaga és íze lett.
Hozzávalók:
1500 g oldalas
víz
a sóoldathoz literenként 70 g só
frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
néhány ág kakukkfű
200 g csuszatészta
600 g fejes káposzta
60 g cukor
100 g száraz fehérbor
egész kömény
olívaolaj
bors
só
Elkészítése:
Az oldalast 7%-os sóoldatba teszem 24 órára, ezután tiszta vízben áztatom 12 órán át, mindezt a hűtőben.
Papírtörlővel szárazra törölöm.
Frissen őrölt borsot, vágott fokhagymát masszírozok bele.
Friss kakukkfű is kerül a vákuumtasakba.
Íme a szépséges csomag. 70 fokos vízbe teszem 14 órára, majd jeges vízben gyorsan lehűtöm. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartom, gond nélkül eláll, felhasználható hetek múlva is.
Enyhén sós vízben megfőzöm a csuszatésztát.
Vastag szeleteket vágok az oldalasból és 200 fokos sütőbe teszem, 12-15 perc alatt sül készre.
Elkészítem a káposztát a tésztára. A cukrot karamellizálom.
Kipattogtatom benne a köményt.
Egy pár csepp olívaolajjal készítem elő a terepet a serpenyőben a káposztának.
Megkezdem a káposzta lepirítását, közben enyhén borsozom és sózom.
Ha már képződött némi pörzsanyag meglöttyintem egy kevés száraz fehérborral, ez megadja a kellő savtartalmat is a káposztának.
A megfőtt tésztát átforgatom a káposztával, és már pakolom is a fatálra.
Mehet rá az oldalas, egy kevés szaftot kanalazok a tetejére a tepsiből.
Egy kevés Trepadeira Werner paprikából készült házi savanyúságot raktam mellé, igen aromás, parfümös fajta.