Piskóta csokiöntettel glutén-, cukor- és tejmentesen

Piskóta csokiöntettel glutén-, cukor- és tejmentesen

01_piskota_csokiontet.jpg

Igazi menza klasszikus. Általános iskola 5. osztály óta nem ettem menzán, na jó a katonaság ideje alatt igen, de ott nagyon ritkán voltak ennyire nemes és cizellált ételek a menüben, és az is nagyon régen volt, egy szóval negyed évszázada nem ettem a PISKÓTA CSOKIÖNTETTEL kombinációt. Megkívántuk, elkészítettük. Annyi különbséggel hogy kicseréltük a lisztet rizsliszt és kukoricaliszt keverékére, a cukrot eritritre a piskótában, plusz valódi vaníliarudat kapartunk bele. A csokiöntetet kókusztejjel, tápióka keményítővel, és eritrittel főztük meg. Így lett szinte mindenmentes ez a változat.

Hozzávalók:

a piskótához:

5 db tojás
70 g rizsliszt
30 g kukoricaliszt
5 g sütőpor
100 g eritrit
3-4 cm vanília rúd
pici só

az öntethez:

400 g kókusztejszín
140 g eritrit
60 g kakaópor
10 g keményítő
30 g rum
pici só

Elkészítése:

A tojássárgájákra dobom a vaníliarúd kikapart magvait.

02_piskota_csokiontet.jpg

Beleszórom az eritrit 1/3-át.

03_piskota_csokiontet.jpg

Egy rúdmixer habverőfeltétjével jól kihabosítom, az eritrit elolvadásáig keverem, ez nehezebben következik be mint a cukor esetében.

04_piskota_csokiontet.jpg

A fehérjéket habosítani kezdem, szintén a rúdmixer habverőfejét használva a művelethez.

05_piskota_csokiontet.jpg

Enyhén sózom.

06_piskota_csokiontet.jpg

Az eritrit maradék 2/3-át beleszórom. Nem verem törősen keményre a habot.

07_piskota_csokiontet.jpg

A kihabosított sárgájás részt óvatosan összeforgatom a felvert fehérjével.

08_piskota_csokiontet.jpg

A kétféle lisztet, és a sütőport összekeverem.

09_piskota_csokiontet.jpg

Óvatosan beleszórom a lisztes részt, finoman összeforgatom.

10_piskota_csokiontet.jpg

Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe szedem, és elegyengetem a tetejét habkártyával.

11_piskota_csokiontet.jpg

Íme a szépséges piskótamassza, mehet is a sütőbe.

12_piskota_csokiontet.jpg

180 fokos sütőben, hőlégkeverést használva, 25 perc alatt készre sütöm.  Még forrón lisztezett felületre fordítom és így hagyom kihűlni. A papírt csak kihűlés után veszem le róla.

13_piskota_csokiontet.jpg

Az eritritet a kókusztejbe borítom és felforralom.

14_piskota_csokiontet.jpg

Beleszórom a leszitált kakaóport, felforralom.

15_piskota_csokiontet.jpg

A tápióka keményítőt egy kevés vízzel elkeverem, és folyamatos keverés mellett ezt is beleforralom.

16_piskota_csokiontet.jpg

Hagyom egy kicsit visszahűlni, majd beleöntöm a rumot. Tálalásra kész a csokiöntet.

17_piskota_csokiontet.jpg

Egyforma kockákra vágom a piskótámat.

18_piskota_csokiontet.jpg

A tányér közepére egy kocka piskóta, rá a langyos csokiöntet.

19_piskota_csokiontet.jpg

 Gyorsan benyomtam 3 adagot. :))

20_piskota_csokiontet.jpg

One thought on “Piskóta csokiöntettel glutén-, cukor- és tejmentesen

  1. Szeretem a receptjeidet, de a sütőporral nem értek egyet. Piskótába különösen de minden egyéb sütibe, ahol a tojás az “emelő”, nem teszünk sütőport. Felesleges. Alacsonyabb hőfokon kezdem sütni, 15 percenként viszem fel 170 C-ig
    Én keto szerint sütök-főzök, még mandula liszttel vagy darált dióval helyetesítve a lisztet is kiválóan sikerül a piskóta. Csokikrémnek ganache-t (keserűcsoki tejszinnel)használok eritrtttel vagy monkfruit-tal. Valószínüleg működik kókusztejjel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük