Igazi menza klasszikus. Általános iskola 5. osztály óta nem ettem menzán, na jó a katonaság ideje alatt igen, de ott nagyon ritkán voltak ennyire nemes és cizellált ételek a menüben, és az is nagyon régen volt, egy szóval negyed évszázada nem ettem a PISKÓTA CSOKIÖNTETTEL kombinációt. Megkívántuk, elkészítettük. Annyi különbséggel hogy kicseréltük a lisztet rizsliszt és kukoricaliszt keverékére, a cukrot eritritre a piskótában, plusz valódi vaníliarudat kapartunk bele. A csokiöntetet kókusztejjel, tápióka keményítővel, és eritrittel főztük meg. Így lett szinte mindenmentes ez a változat.
Hozzávalók:
a piskótához:
5 db tojás
70 g rizsliszt
30 g kukoricaliszt
5 g sütőpor
100 g eritrit
3-4 cm vanília rúd
pici só
az öntethez:
400 g kókusztejszín
140 g eritrit
60 g kakaópor
10 g keményítő
30 g rum
pici só
Elkészítése:
A tojássárgájákra dobom a vaníliarúd kikapart magvait.
Beleszórom az eritrit 1/3-át.
Egy rúdmixer habverőfeltétjével jól kihabosítom, az eritrit elolvadásáig keverem, ez nehezebben következik be mint a cukor esetében.
A fehérjéket habosítani kezdem, szintén a rúdmixer habverőfejét használva a művelethez.
Enyhén sózom.
Az eritrit maradék 2/3-át beleszórom. Nem verem törősen keményre a habot.
A kihabosított sárgájás részt óvatosan összeforgatom a felvert fehérjével.
A kétféle lisztet, és a sütőport összekeverem.
Óvatosan beleszórom a lisztes részt, finoman összeforgatom.
Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe szedem, és elegyengetem a tetejét habkártyával.
Íme a szépséges piskótamassza, mehet is a sütőbe.
180 fokos sütőben, hőlégkeverést használva, 25 perc alatt készre sütöm. Még forrón lisztezett felületre fordítom és így hagyom kihűlni. A papírt csak kihűlés után veszem le róla.
Az eritritet a kókusztejbe borítom és felforralom.
Beleszórom a leszitált kakaóport, felforralom.
A tápióka keményítőt egy kevés vízzel elkeverem, és folyamatos keverés mellett ezt is beleforralom.
Hagyom egy kicsit visszahűlni, majd beleöntöm a rumot. Tálalásra kész a csokiöntet.
Egyforma kockákra vágom a piskótámat.
A tányér közepére egy kocka piskóta, rá a langyos csokiöntet.
Gyorsan benyomtam 3 adagot. :))
Szeretem a receptjeidet, de a sütőporral nem értek egyet. Piskótába különösen de minden egyéb sütibe, ahol a tojás az „emelő”, nem teszünk sütőport. Felesleges. Alacsonyabb hőfokon kezdem sütni, 15 percenként viszem fel 170 C-ig
Én keto szerint sütök-főzök, még mandula liszttel vagy darált dióval helyetesítve a lisztet is kiválóan sikerül a piskóta. Csokikrémnek ganache-t (keserűcsoki tejszinnel)használok eritrtttel vagy monkfruit-tal. Valószínüleg működik kókusztejjel is.